ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Петдесетница и Денят на славянската писменост и култура в българския храм „Св. Йоан Рилски” в Атина

25 май 2010 20:30, Българска Патриаршия
Празник в българския храм в Атина

Денят е 23 май, а камбаните на всички атински храмове бият тържествено още от ранна утрин и възвестяват на всички, че днес е велик ден - Петдесетница е.

Тържествено бие и камбаната на българския храм ”Св. Йоан Рилски” в Атина. Днес храмът е празнично украсен, защото наред с големия Господски празник, българската общност отбелязва и Деня на славянската писменост и култура.

Богослужението оглавява предстоятелят на храма архимандрит Атанасий (Султанов), а на клироса сладкогласно пее сформиран квартет от български студенти по богословие, с ръководител псалт Мелетий Велчев.

Още от сутринта прииждат българи, за да влязат в общата радост. На богослужението са дошли и доста гърци от квартала, от една страна - за да получат благодатта от великия празник, а от друга - да влязат в радостта на своите събратя, православни българи, които празнуват двоен празник. Богослужението се води и на двата езика - български и гръцки, което не смущава никого.

В храма са дошли представители на Посолството на Република България в Гърция - съорганизатор на празника. Тук са г-н Герман Ванчев - консул, г-ца Марияна Петрова - културно аташе, г-н Калин Сотиров - военно аташе, и още много други.

От името на кметство Агии Анаргири, в чиято юрисдикция се намира българският храм, е дошъл зам.- кметът г-н Констандинос Никополус. В храма са и децата от българското неделно училище „Св. Кирил и Методий”, празнуващи патронния празник на училището заедно със своите учители. Тук са и фолклорна формация „Родина” с ръководител маестро Александър Костадинов. Специално за празника са дошли и самодейци от руското културно дружество „Мир”. Присъстват също представители на местните български вестници и дружества.

Богослужението тече стройно. По време на Причастния канон вдъхновена проповед за празника произнесе богословът Мелетий Велчев - псалт при храма. В нея той подчерта важността на празнуваното събитие, а именно - слизането на Дух Светий върху апостолите Христови и с това - раждането на богочовешкия организъм - Църквата. Той призова всички да бъдат верни на Христовото учение, да посещават храма редовно, а не само когато има някакъв празник или имат несгоди, както и да помагат за благоустройството на българския храм в Атина.

След това доста миряни пристъпиха към светата Чаша.

Непосредствено след св. Литургия бе отслужена и полагащата се вечерня, символизираща слизането на Св. Дух. След входа и при пеенето на великия прокимен ”Кто Бог велий” архимандрит Атанасий разпръсна дафинови листа (според местната традиция), символизиращи огнените езици, слезли над главите на Христовите последователи, събрани в Йерусалимската горница на петдесетия ден след Възкресението на Господа. После архим. Атанасий прикани всички да преклонят колена, за да бъдат прочетени трите коленопреклонни молитви полагащи се за деня. Той обясни тяхната важност и помоли всички, когато се поизморят, докато трае четенето, да си спомнят Христовите страдания, и това да им бъде за утеха.

След отпуста на вечернята бе отслужен и благодарствен молебен, традиционен за Деня на славянската писменост и култура - 24 май. След молебена по улиците на квартала се понесе литийно шествие с иконата на славянските просветители светите братя Кирил и Методий, предвождано от ученици и учители от българското училище, при пеенето на тропарите на празника и на св. Кирил и Методий.

След литийното шествие отец Атанасий произнесе вдъхновено слово, в което подчерта значимостта на празника и колко важно е българите, особено тези, които са далеч от Родината, да празнуват своите празници и така да запазват националното самосъзнание у идните поколения. Отец Атанасий с болка сподели, че българите са една от най-разединените общности в Гърция и за сетен път призова всички да забравят лични интереси и да заработят за общото благо и на полза роду.

Поздравления отправиха: от името на българската дипломатична мисия - г-ца Марияна Петрова, от името на кмета на Община Агии Анаргири и общинският съвет - г-н Констандинос Никопулос, от името на българските самодейни състави в Гърция - маестро Александър Костадинов.

Последва многолетствие за благочестивите ни народи - българския и гръцкия, а после всички заедно изпяха традиционния за празника на просветителите химн ”Върви народе възродени”.

Последва програма, подготвена от децата на българското неделно училище „Св. Кирил и Методий” под ръководството на г-жа Маргарита Димитрова. По време на изпълненията очите на много наши сънародници се изпълниха със сълзи, спомняйки си отминалите години, когато и те са били ученици. След това последва всенародно веселие с български и руски изпълнения. На площада пред храма се изви кръшно българско хоро.

В края на тържеството архимандрит Атанасий благодари на всички, потрудили се това тържеството да стане реалност и отново призова българите да бъдат по-единни. Тържеството завърши с изпяване на националния химн на Р. България. Всички си заминаха с преизпълнени с радост сърца и с надеждата и занапред такива поводи да сплотяват все повече, от една страна, българите далеч от родния дом, а от друга, и двата народа - българския и гръцкия, носещи в сърцата си една вяра - вярата в Триединия Бог.

Текст: архим. Атанасий (Султанов)
Снимки: Елена Синева

 

 

Снимки

Празник в българския храм в АтинаПразник в българския храм в АтинаПразник в българския храм в АтинаПразник в българския храм в АтинаПразник в българския храм в АтинаПразник в българския храм в АтинаПразник в българския храм в АтинаПразник в българския храм в Атина
« предишна новинаследваща новина »