ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стартира детска кампания "Спаси икона"

05 април 2017 16:59, Софийска митрополия
Енорийското училище към храм Рождество Христово, Младост

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит официално стартира кампанията "Спаси икона", по идея на деца от неделно училище при храм “Рождество Христово” в кв. "Младост – 3". Инициативата възниква спонтанно в децата и с въодушевление е приета от всички духовници и миряни от енорията.

Както обяснява учителката в неделното училище Велина Андонова, целта е да бъдат избавени от изхвърляне и унищожаване свещените изображения, поставени върху опаковки, публикации във вестници и списания. Децата апелират към всички, които имат наглед такива непотребни икони, да ги дарят в храма. Там малките християнчета чрез въображението си ще ги превърнат в картички и други подаръци, които ще се продават благотворително. Събраните средства, пак по тяхна идея, ще бъдат предоставени за лечение на онкоболни деца в предстоящия благотворителен базар на Св. Синод, който благослови творбите от Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" да бъдат експонирани в благотворителни изложби.

От преподавателката по религия Велина Андонова разбираме, че много хора от София и страната вече са разбрали за идеята чрез интернет, и с готовност се включват в инициативата. Първите картички вече са готови и част от тях са намерили и своите купувачи.

- Кое е най-ценното в кампанията?

В. Андонова: Най-ценното на кампанията е децата да се научат на почит към иконите и да проявят творческо въображение, което да претворят в образи.

- Какво очаквате като резултат?

В.А.: Тази грижа да се превърне в традиция...Всяка година, особено по Великден, да се събираме и всички заедно в единомислие и братолюбие да творим и правим добро.

- Къде можем да срещнем тези "непотребни" икони?

В.А.: Освен в списанията, литературата, вестниците ...напоследък се срещат и в опаковките за яйца в магазините. Миналата година на един стелаж в голям магазин бяха поставени само такива икони - с образите на св. Богородица, на Христос, и с християнските символи. Тези икони искаме ние, както и други ненужни и повредени икони, за да им вдъхнем нов живот и да донесем радост на много хора.

- Каква е съдбата на иконите от магазините?

В.А.: Тъжна, за съжаление, отиват в кофата за боклук. Ние като потребители вземаме това, което ни е нужно, а другото изхвърляме. Ние искаме да покажем, че ненужното за повечето хора може да бъде много важно и полезно за нас. Нещо повече, чрез него ние можем да правим добро и да подпомагаме.

- Какъв апел отправяте към хората, които ще чуят за вашата инициатива?

В.А.: Дарете икони от сърце и ще направим добро на дечица, които наистина имат нужда!

Детската кампания “Спаси икона” ще продължи до Възкресение Христово. Учителката и децата очакват да получат икони в храм “Рождество Христово”, ж.к. "Младост-3" в столицата и да ги превърнат във Великденски подарък.

Подготви: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »