ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В София се проведе практическа конференция, посветена на поклонничеството в Южна Италия

05 април 2017 17:04, Софийска митрополия
В София се проведе практическа конференция, посветена на поклонничеството в Южна Италия

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 4 април (вторник) в Руския културно-информационен център се проведе практическа конференция, посветена на организирането на поклоннически пътувания до светините в Южна Италия.

В конференцията участваха предстоятелят на Руския храм-подворие „Св. Николай“ в гр. Бари протойерей Андрей Бойцов, ръководителят на Поклонническия–просветителски център към Софийска митрополия протойерей Стилиян Табаков и Сергей Лапеко, православен екскурзовод от гр. Апулия.

На събитието присъстваха главният секретар на Св. Синод на БПЦ-БП Мелнишки еп. Герасим, съветникът на Руското посолство у нас В. И. Гусев, ръководителят и представител на Руското сътрудничество в България П.В. Журавлев и др.

С встъпителни думи започна архимандрит Филип Василцев, предстоятел на Руския храм – подворие “Св. Николай Мирликийски“ в София, който представи гостите на форума и разказа накратко за опита, който вече има в организирането на поклонническо пътуване от България до мощите на св. Николай в Бари.

Като ръководител на Софийския поклоннически център отец Стилиян нарече поклонничеството „Пътуваща църква“ и разказа за целите и задачите , които стоят пред организаторите на столичния център.

Той изрази надеждата за добро сътрудничество с представителите на Руската църква в Бари, което да даде възможност на повече български християни да се запознаят със светините в Южна Италия.

В хода на конференцията бе показан кратък филм за Руското подворие в гр. Бари и снимков материал, посветен на светините в провинция Пулия и Южна Италия.

Протойерей Андрей Бойцов разказа на присъстващите за историята и настоящето на Руския храм в Бари, посветен на св. Николай, и презентира поклонническа разходка из Южна Италия. Като професионален гид Сергей Лапеко запозна присъстващите и показа на видео-стена пещерните храмове и манастири на Апулия.

След официалната част отец Андрей дълго време раздаваше нагледни материали и разговаряше със заинтригуваните миряни. С пожелание за нови срещи и успешни пътувания се разделиха представителите на Българската и Руската църкви.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

В София се проведе практическа конференция, посветена на поклонничеството в Южна ИталияВ София се проведе практическа конференция, посветена на поклонничеството в Южна ИталияВ София се проведе практическа конференция, посветена на поклонничеството в Южна ИталияВ София се проведе практическа конференция, посветена на поклонничеството в Южна Италия
« предишна новинаследваща новина »