ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нова книга на Синодално издателство - „От Слово сме родени”

06 април 2017 13:41, Българска Патриаршия
„От Слово сме родени”

В деня Успение на св. Методий, Славянобългарски просветител, се радваме да ви съобщим, че с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий излезе от печат нова книга на Синодално издателство – „От Слово сме родени” на ставрофорен иконом Павел Гърбов. Това е сборник с избрани стихотворения, писани при многобройните пътувания на свещеника. В тях е отразен 20-годишен период от живота на отеца, който днес е председател на храм „Св. Йоан Богослов” в Карнобат, добър съпруг и баща на четири деца, отличен проповедник, писател, а ето, разкрива ни се и като поет, допуска ни до най-скритите кътчета на своята душа.

Книгата е оформена в осем цикъла стихотворения, различни по тематика: „Родени от вярата”, „Размисли и съзерцания”, „Под венеца на съпружеството”, „Четиристишия”, „Посвещения”, „За децата”, „Преводни стихотворения”, „Да пишеш или не”. Осем графики, дело на Роланд Шнеевайс, илюстрират всеки цикъл. Принос към оформянето на корицата има и дъщерята на о. Павел – Теодора Гърбова.

Проникновени думи за автора и неговата книга четем в предговора на доц. д-р Магдалена Маринова (Легкоступ): „В пъстрата мозайка на стихосбирката всяка творба има свой собствен облик. Всеки стих е осмислен и обагрен емоционално като скъпа отломка от живота и преживяванията на автора. И всеки стих е запалена свещ, която топли със своето малко пламъче на вярата. Молитвена лирика, чийто основен тон, от една страна, е доброжелателен, философски осмислен, от гледна точка на вечността, любовта и копнежа по Христа, а от друга – винаги белязан с внимание в сърдечните движения и с ярко откроена съвест. Затрогваща е поетичната откровеност, независимо от темата – молитвена диалогичност, посвещение, поетично сливане с красотата на природата или тънка житейска ирония към собственото несъвършенство и самокритичност…Тази поетична книга е ярко свидетелство, че отец Павел Гърбов е не само грижовен ваятел на думите като поет и преводач. Той се откроява и като умел наблюдател на човешките преживявания и заобикалящите го обстоятелства и събития, които тълкува в евангелска светлина и винаги в синергия и диалог. Това е и причината неговите творби да притежават искрено, неподправено духовно излъчване. На добър час, читателю, по пътеките на стиховете, редени със смирение, надежда и много любов!”

„От Слово сме родени” може да намерите в църковните книжарници или да поръчате в Синодално издателство, ул. „Оборище” 4, на тел. 02/980 30 16 и чрез E-MAIL: sinizdat@gmail.com; synodalpress.bg@gmail.com

Цена 9 лв. При закупуване над 10 броя от едно издание се ползват 20% отстъпка.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »