ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Полагане на св. антиминс в храм „Св. Параскева”, с. Манастирца

26 май 2010 10:48, Русенска митрополия
Полагане на св. антиминс в с. Манастирца

На 20 май Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит извърши чин на полагане на св. антиминс в храм „Св. Параскева”, с. Манастирца, Поповска духовна околия. В богослужението взеха участие прот. Валентин Лазаров, архиерейски наместник на Поповска духовна околия, архим. Серафим и свещ. Росен Ангелов.

На клироса църковните песнопения изпълни г-н Ангел Младенов, секретар на Русенска св. митрополия.

След светилните на утренята беше извършен водосвет. Прочетени бяха псалмите 144, 22 и 83. Основата на св. престол беше поръсена със светена вода. Духовниците измиха св. престол и го облякоха с бяла покривка (срачица). При четене на псалом 92 митрополит Неофит покри св. престол с втора покривка на св. трапеза (индития). Положена бе и третата покривка на св. престол (илитон). Върху престола духовниците поставиха напрестолно св. евангелие, напрестолен кръст, дарохранителница, напрестолно кандило и свещници. Митрополит Неофит носеше св. антиминс и при пеене на тропари всички обиколихме храма. След това митрополитът внесе св. антиминс в св. олтар и го положи на св. престол. Прочетена бе коленопреклонна молитва.

Проповед посветена на значението на храма и житието на преподобна Петка Българска прочете г-н Младенов.

Негово Високопреосвещенство благодари на вярващите за благоговейното им участие в богослужението. Той ги посъветва редовно да посещават богослуженията в новия им храм. Свещеник Росен Ангелов благодари на митрополита за отслужения чин на полагане на св. антиминс.

След архиерейското богослужение кметът на селото Цветан Стайков даде корбан за здравето на всички жители.

Преподобна Петка-Параскева Българска, моли се на Бога за нас!

Кратка историческа справка

Храм „Св. Параскева” в с. Манастирца е осветен на 24 октомври 1926 година. На 7 декември 1986 г. е засегнат силно от земетресението край Стражица. Въпреки силните трусове Господ го опазва от пълно разрушаване. Храмът е бил построен от камъни с декоративни корнизи и подпрозоречни камъни, с колонада и сводове на камбанарията по проект на шуменски архитект.

През 2006 г. благодарение на средства от фонд „Бедствия и аварии” и започва работата по възстановяването му. Камък по камък цялата сграда е разглобена. За да се запази автентичната форма на храма, строителите надписват всеки камък. След това започва възстановяването пак в същия ред, докато оживява в най-стария си оригинален вид.

Текст: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Полагане на св. антиминс в с. МанастирцаПолагане на св. антиминс в с. МанастирцаПолагане на св. антиминс в с. МанастирцаПолагане на св. антиминс в с. МанастирцаПолагане на св. антиминс в с. МанастирцаПолагане на св. антиминс в с. МанастирцаПолагане на св. антиминс в с. МанастирцаПолагане на св. антиминс в с. МанастирцаПолагане на св. антиминс в с. МанастирцаПолагане на св. антиминс в с. МанастирцаПолагане на св. антиминс в с. Манастирца

Видео

Поздравително слово на митрополит Неофит

Поздравително слово на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »