ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Комисиите на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово"-2017 отличиха най-добрите творби

09 април 2017 19:20, Българска Патриаршия
Комисията по ЛИТЕРАТУРА

На 4, 5 и 7 април 2017 г. в сградата на Св. Синод в София се състояха заседанията на трите комисии на църковния Национален конкурс „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО” - 2017.

Според регламента на конкурса комисиите разгледаха всички постъпили творби в категориите "Литература", "Изобразително изкуство" и "Фотография", като елиминираха творбите, които не отговаряха на конкурсните изисквания:

- съответствие с темата на конкурса;

- вероучителна точност;

- адекватно жанрово изпълнение на творбата;

- допустима техника;

- спазени граници на групата / класа;

- оригиналност, художественост и др.

На 4 април заседава комисията по ЛИТЕРАТУРА в състав:

1. доц. д-р Татяна Борисова - председател

2. доц. д-р Костадин Нушев - член

3. д-р Десислава Панайотова - член

4. г-жа Кина Златева - член

5. г-жа Пенка Христова - секретар.

Най-добрите литературни произведения в проза и поезия направиха впечатление на журито със своя личен характер и удачно намерени средства за предаване чрез словото на богословския смисъл на Великден, радостта от празника и актуалното му значение за всички хора.

На 5 април заседава комисията по ФОТОГРАФИЯ в състав:

1. г-н Ангел Карадаков - председател

2. г-жа Нина Комарова - член

3. г-жа Албена Раленкова - член

4. г-жа Пенка Христова - секретар.

Те наградиха творби, добре съчетали българските фолклорни и църковни традиции с православния заряд на празника Възкресение Христово.

На 7 април комисията по ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО в състав:

1. доц. Йордан Йорданов - председател

2. г-н Антоний Димитров - член

3. г-н Евгений Цанов - член

4. г-жа Пенка Христова - секретар

във всички възрастови групи отличи прекрасни творби, изпълнени с разнообразни техники, в уникални стилове и със силни послания.

Това е четвъртият Национален конкурс, организиран в чест на Възкресение Христово по решение на Св. Синод, който мотивира с темата и прекрасните си награди деца и ученици от всички епархии на БПЦ да мислят и творят, вдъхновени от центъра на нашата вяра - Възкръсналия Спасител. Забележителното през 2017 година е това, че заявките за награда надхвърлиха диоцеза на БПЦ, тъй като за конкурса творби избратиха и етнически българи от Молдова. А възрастовите характеристики на участниците през тази година се оказаха по-широки от обикновено, защото творбите си в раздел "Изобразително изкуство" изпратиха и ученици от училището в затвора от гр. Бобов дол.

Имената на победителите и наградените ще можете да видите в сайта на Св. Синод на 12 април 2017 г. (Велика сряда).

Членовете на комисиите поздравяват всички преподаватели и родители, които са съучаствали в подготовката на децата и учениците за Националния конкурс "Възкресение Христово" като са подкрепили сериозното им отношение към темата на конкурса и са поощрили участниците да творят за Господа. С това конкурсната цел е успешно постигната, тъй като е обединила мислите и творческата активност на малки и големи, събудила е техните души и е извлякла най-доброто от тях.

ЧЕСТИТ ВХОД ГОСПОДЕН В ЙЕРУСАЛИМ (ЦВЕТНИЦА)!

НЕКА ЦАРЯТ НА СЛАВАТА БЛАГОСЛОВИ ВСИЧКИ НАС И НИ ДАРИ ДУХОВНИ СИЛИ ДА МУ СЛУЖИМ ВЪВ ВЯРА И ЛЮБОВ! АМИН.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Пенка Христова, Васил Коцев, Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Комисията по ЛИТЕРАТУРАКомисията по ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВОКомисията по ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВООценяване на творбите в раздел ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВООценяване на творбите в раздел ФОТОГРАФИЯОценяване на творбите в раздел ФОТОГРАФИЯОценяване на творбите в раздел ФОТОГРАФИЯ
« предишна новинаследваща новина »