ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Петдесетница – храмов празник на катедралата „Света Троица” в Русе

26 май 2010 11:07, Русенска митрополия
Посрещане на митрополита

На 23 май, Петдесетница, митрополитската катедрала „Света Троица” в Русе чества своя храмов празник. Архиерейска света Литургия беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит, Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, в съслужение с многочислено духовенство.

От ранно утро митрополитската катедрала беше изпълнена с множество християни, които очакваха със затаен дъх началото на Божествената света Литургия. Проповед за Петдесетница произнесе архим. Виктор (Мутафов). Архим. Виктор обърна особено внимание на слизането над апостолите на Светия Дух във вид на огнени езици и основаването на Христовата Църква.

Петдесетница е рожденият ден на християнската Църква. На този ден тя е била основана. Големият български професор по Литургика (науката за богослужението), протойерей Благой Чифлянов нарича празника Петдесетница „реванш над Вавилон”. Във Вавилон народите се разделили, а на Петдесетница те се обединили. Това богословстват църковните поети в текстовете на богослужебните последования.

Митрополит Неофит причасти голямо множество християни, които със страх Божий, вяра и любов приеха Тялото и Кръвта Христови.

Богослужебното последование за празника Петдесетница се различава от обикновения възкресен чин. Характерното за този празник е извършването на вечерня непосредствено след края на светата Литургия. Пее се велик прокимен, чийто текст гласи: „Кой Бог е велик като нашия Бог? Ти си нашият Бог, Който върши чудеса”. По време на великия прокимен в храма се разпръсва орехова шума, която символизира слизането на Светия Дух над апостолите в Сионската горница. След разпръсването на ореховата шума се четат специални молитви. По време на четенето на тези молитви всички вярващи със съкрушени сърца коленичат. За автор на тези молитви се смята св. Василий Велики.

Митрополит Неофит поздрави всички християни с рождения ден на Христовата Църква и храмовия празник на митрополитската катедрала. Всички с един глас изпяхме „Многая лета” за здравето и благоденствието на всички православни християни. Вярващите отнесоха по домовете си благословена орехова шума.

На този празник е редно да се изтъкне, че Църквата е небесна и земна. Небесната Църква е безгрешна, а земната, поради това, че е съставена от човеци, се стреми към безгрешност и съвършенство. Земната Църква включва не само висшето духовенство, както грешно е възприето на множество светски медии. Земната Църква включва висше и нисше духовенство и всички православни християни.

Всички ние, православни християни, сме членове на едно тяло, което е Църквата, Глава на която е Сам Христос. За да бъде тялото здраво, трябва и членовете му да са живи и активни. Това се изисква и от всеки православен християнин. Нека занапред не забравяме, че когато кажем думата „Църква”, в това понятие включваме и нас самите. В противен случай сами се отлъчваме от Църквата и се поставяме извън Нея.

Пресвета Троице, Боже наш, слава на Тебе!

Текст: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Петдесетница в РусеПетдесетница в РусеПетдесетница в РусеПетдесетница в РусеПетдесетница в РусеПетдесетница в РусеПетдесетница в РусеПетдесетница в РусеПетдесетница в РусеПричастяване на вярващитеВечерняКоленопреклонна молитваКоленопреклонна молитваПоздравително слово на митрополитаПоздравително слово на митрополита

Видео

Поздравително слово

« предишна новинаследваща новина »