ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на храм „Света Троица”, с. Кривина

26 май 2010 11:23, Русенска митрополия
Обновление на храм в с. Кривина

На 24 май, Свети Дух, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит извърши обновление на храм „Света Троица”, с. Кривина. На митрополит Неофит съслужиха свещеноиконом Георги Стоянов и дякон Кирил Синев.

След края на утринното богослужение духовниците отслужиха последованието на малкия водосвет, а митрополит Неофит поръси със светена вода св. олтар и вътрешността на ремонтирания храм.

Последва отслужването на архиерейска св. Литургия. Проповед за Третото Лице на Света Троица, Свети Дух, както и за светите братя Кирил и Методий произнесе г-н Ангел Младенов.

След края на св. Литургия митрополит Неофит поздрави всички православни християни с обновлението на енорийския им храм. Той специално благодари на ръководството на община Ценово взело активно участие в ремонтирането на тази светиня, както и на всички спомоществователи и благоукрасители.

Господин Красимир Танев, зам.-кмет на община Ценово, произнесе следното искрено изказване: „Благодарение на Българската православна църква се е съхранила българщината през дългите години на робство. Благодарение на нея оцелява и ще оцелява българската нация. С известна доза упрек трябва да кажа, че местните власти малко внимание отделят на храмовете. Ние в община Ценово сме с ясното намерение и за в бъдеще подобни инициативи да се случат и с останалите църкви и с каквото може местната власт да помага, така както се случи в с. Кривина. Всички миряни от Кривина могат да се радват на обновения им храм”.

В празничното богослужение взеха участие представители на местната власт - кметът на с. Кривина Боян Боянов, депутатите Десислав Чукулов и Любомир Владимиров, зам.-кметът на община Ценово Красимир Танев, художникът Пламен Монев, взел участие при реставрирането на ценните икони от иконостаса.

За здравето на всички благоукрасители на храм „Света Троица” свещенослужители и вярващи в един глас изпяхме „Многая лета”.

Храм „Света Троица” в с. Кривина е възстановен по проект на „Бедствия и аварии” на обща стойност 87 000 лв.

Да даде Бог в повече населени места с храмове, нуждаещи се от възстановяване, местната власт в съработничество с църковните настоятелства да възвърнат благолепието на енорийските храмове, строени от нашите предци с ограничени материални възможности, но с много вяра!

Текст: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Обновление на храм в с. КривинаОбновление на храм в с. КривинаОбновление на храм в с. КривинаОбновление на храм в с. КривинаОбновление на храм в с. КривинаОбновление на храм в с. КривинаВелик входОбновление на храм в с. КривинаОбновление на храм в с. Кривина
« предишна новинаследваща новина »