ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Великденски празник за деца във Видинска света митрополия

07 април 2017 18:52, Видинска митрополия
Великденски празник за деца във Видинска света митрополия

Видинска света митрополия, Фондация “Подкрепа за реализация” и община Видин организираха детски празник по случай Великден.

Празникът се проведе в храмът “Св. Николай Чудотворец”.

Присъстващите деца – четвъртокласници от СУ “Св. св.Кирил и Методий” от Видин, научха кое прави деня Велик и чуха за символите на празника – надеждата и благодатния огън. След това всички се включиха в празничните арт работилници с боядисване, декориране и рисуване на яйца, месене на обредни хлябове и изработване на великденска украса.

Повече за това какво честваме по това време на годината разказа протосингелът на Видинска света митрополия архимандрит Антим.

“Както всеки един от вас има своя дом, жилището, в което живеете вие със своите родители, така и храмът е жилище на Бога, в който той живее и пребъдва чрез своя Светий Дух. Светия дух е невидим, Божият дух. За това, за да се докоснем до духовността, до вярата и до Божието благословение, за това провеждаме тази наша среща в прегръдките на храма, за да можем по пълноценно да почустваме тази духовна радост и присъствието на Бога в тези хубави, празнични дни.”

След увлекателния разказ на архимандрит Антим за значението на празниците около и на Великден, децата се отблагодариха с две песни, тематично подбрани за празниците.

Ателиетата, в които твориха децата бяха три и всичко в тях бе посветено на Великден. В работилницата за приготвяне на обредни хлябове ръководители бяха ерготерапевтът в Центъра за социална рехабилитация и интеграция Александър Дионисиев и Зоя Георгиева. Те, заедно с отец Самуил обясниха символиката на украсата на хляба, която е според празника. На децата се раздаде по едно парче тесто, което трябваше да украсят както пожелаят. След това питките бяха сложени в купички, които после бяха занесени по домовете от децата и там те сами да си ги опекат.

В ателието за боядисване на яйца децата, ръководени от учителките Мая Ангелова и Анна Данкова боядисваха яйца с различни техники. Направиха декупаж, лепиха стикери, рисуваха с вълшебен флумастер, който оставяше следа върху боята.

В последното ателие за направата на великденска декорация организаторът в Центъра за социална рехабилитация и интеграция Миглена Костова и трудотерапевтът в Центъра Маня Стоянова изработваха венци и декоративни гнезда на птици.

В края на детския празник учениците получиха лакомства и си поиграха с един от символите на Великден – два живи заека, които отгглеждат в ЦСРИ- Видин.

За повече снимки посетете https://www.facebook.com/pg/Vidinska.mitropoliya/photos/?tab=album&album_id=649636268563177

Текст и снимки: архимандрит Самуил

 

 

« предишна новинаследваща новина »