ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във Видин бе оповестено строителството на болничен параклис на името на св. Лука Симферополски

07 април 2017 18:55, Видинска митрополия
Във Видин бе оповестено строителството на болничен параклис на името на св. Лука Симферополски

На 7 април, в Деня на здравния работник, в МБАЛ „Св. Петка“, гр. Видин, се проведе празничен водосвет.

Водосветът бе отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Самуил, архимандрит Евтимий, йеромонах Максим и йеродякон Вартоломей, като молитвените песнопения изпяха хористите при катедралния храм на Видин.

Поводът за тържественото водоосвещение бе достойното отбелязване на професионалния празник на здравните работници, даване на гласност – оповестяване на строителството на православен храм-параклис на св. Лука – хирург, Симферополски и Кримски, както и представянето на филма на г-н Ангел Бончев „Светителят хирург“.

Гости на тържеството във видинската болница бяха г-н Огнян Ценков, кмет на Община Видин, г-жа Албена Георгиева, зам.-областен управител на Видин, г-н Ангел Бончев, както и много общественици, лекари и пациенти на болницата.

След водоосвещението, което се проведе пред новоизграждащия се храм-параклис, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп се обърна с приветствие към официалните лица и всички присъстващи, като изтъквайки причините за празничното събиране, призова Бог по своята милост и любов, по молитвите на св. Лука и св. Петка, да ги пази и благославя, като им дава здраве, дългоденствие и придобиване на дръзновение пред Бога, та в усмивка и радост едните да лекуват и обнадеждават своите пациенти, а другите да бъдат достойни в своя живот и дела.

Приветствие към присъстващите бе отправено от д-р Дочкова, изпълнителен директор на МБАЛ „Св. Петка“, гр. Видин и от г-н Ценков, кмет на Вини, който направи и лично дарение за построяването на храма-параклис.

Епископ Поликарп благодари на ръководството на болницата за желанието им, за усърдието и стремежът им за построяването на параклиса, като подчерта, че това ще бъде едно място на особена утеха и спокойствие на всички, които влизат и излизат от сградата на болницата.

Епископ Поликарп благодари на всички дарители, които са помогнали изграждането на храма и ги призова да подпомогнат и неговото довършване, за да може на 27 май т.г. той да бъде и тържествено осветен.

За здраве и благословение бяха поръсени всички присъстващи, а на лекарите, които присъстваха бяха поръсени престилките, за да ги носят с радост и да им бъде служението бреме леко и иго благо.

За повече снимки посетете https://www.facebook.com/pg/Vidinska.mitropoliya/photos/?tab=album&album_id=649666705226800

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »