ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във видинската болница бе представен филмът на Ангел Бончев „Светителят хирург“

07 април 2017 18:56, Видинска митрополия
Във видинската болница бе представен филмът на Ангел Бончев „Светителят хирург“

По повод отбелязването на Деня на здравния работник – 7 април, Видинска света митрополия и МБАЛ „Св. Петка“, организираха празнични мероприятия.

Тържествата бяха организирани съвместно от двете институции, поради това, че през месец март 2017 г. бе дадено началото на изграждането на храм-параклис във видинската болница, който ще носи името на св. Лука- хирург.

Едно от тези мероприятия, в деня на здравния работник бе, представянето на филма на Ангел Бончев „Светителят хирург“.

На 7 април от 9:00 ч., в сградата на МБАЛ „Св. Петка“, гр. Видин, пред храма „Св. Лука-хирург“, бе извършено водоосвещение и бе дадено официалното начало по строителството на храм при видинската болница, а веднага след това, от 9:30 ч., бе направено представяне на филма „Светителят хирург“ от г-н Ангел Бончев, автор, оператор и режисьор на филма.

Представянето на филма „Светителят хирург“ се осъществи с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай с любезното съдействие на Пловдивската православна телевизия.

Преди представянето на филма, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, приветства присъстващите и изказа своята благодарност за жеста, който г-н Бончев направи, че отдели от своето време и посети старопрестолния царствен Видин, за да зарадва християните със своя филм, който представя живота на един велик лекар, велик духовник – светец, който се явява пример за всички лекари и духовници. Епископът се помоли Бог да го възнагради за тази му жертва и да му въздава.

На свой ред, г-н Ангел Бончев, представяйки филма, изтъкна, колко е важно за лекарите да гледат този филм, който е посветен на тях, за да имат истински стимул в своя живот и пример в лекарското поприще. Той сподели, радостта си от това, че във Видин е започнало строителство на храм посветен на св. Лука, като това е първото място, където се случва това.

Филмът бе проследен с голям интерес от присъстващите.

След представянето на филма, епископ Поликарп отново благодари на г-н Бончев за това, че лично е дошъл във Видин, за да представи своя филм, както и това, че безрезервно се труди за благото разпространение на живота и делото на този велик отец, лекар, хирург, страдалец и светец в нашата родина.

За повече снимки посетете https://www.facebook.com/media/set/?set=a.649674411892696.1073742665.133196053540537&type=3

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »