ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

XIII Лазарски събор - с. Калипетрово

08 април 2017 15:43, Доростолска митрополия
XIII Лазарски събор

На Лазаровден в с. Калипетрово, Силистренска духовна околия, в двора на храм „Св. Димитрий” се проведе Тринадесетият Лазарски събор.

Преди да започне съборът, с благослвението на Доростолския митрополит Амвросий, бе отслужена св. Литургия от предстоятеля на храма и протосингел на Доростолска митрополия ст. ик. Добри Чаков.

Храмът едва побираше лазарките, дошли не само да лазаруват, а също и да се черкуват и да получат благословение от митрополит Амвросий.

След св. Литургия дошлите за събора на лазарските групи се отправиха, по обичая от предишните години, към Духовния център, носещ името на приснопаметния митрополит Иларион.

Участниците бяха общо 10 групи - от с. Калипетрово, гр. Силистра, с. Проф. Иширково, с. Богорово, с. Смилец, с. Главан и с. Айдемир.

Митрополит Амвросий се обърна с поздравително слово към участниците, като отбеляза, че традициите поддържат българския дух и именно те са ни запазили като нация и трябва с годините, както досега, и занапред да има приемственост. Накрая благопожела на всички отново заедно да посрещнат и Празника на празниците - Възкресение Христово.

След това бе дадено началото на празника от председателя на храма отец Добри Чаков, под чийто патронаж се провежда съборът.

След представянето групите бяха наградени с дипломи за добро творческо участие, бяха раздадени и парични награди на участниците.

Текст и снимки: архим. Емилиан

 

 

Снимки

XIII Лазарски съборXIII Лазарски съборXIII Лазарски съборXIII Лазарски съборXIII Лазарски съборXIII Лазарски съборXIII Лазарски съборXIII Лазарски съборXIII Лазарски съборXIII Лазарски съборXIII Лазарски съборXIII Лазарски съборXIII Лазарски събор
« предишна новинаследваща новина »