ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Братството на Бачковския манастир тържествено отпразнува входа Господен в Йерусалим

09 април 2017 11:56, Бачковска света обител
Връбница в Бачковската св. обител

Входът Господен в светия град Йерусалим бе почетен с празнично богослужение в Бачковския манастир, водено от Месемврийския епископ Яков и игумена на манастира архим. Симон в съслужение с братята на обителта. Вярващият народ благочинно се приобщи към св. Литургия и св.тайнства. По стародавна традиция за всички бяха приготвени осветени върбови клонки, с които, още веднъж, символично да бъде посрещнат „Царя на славата” и да бъде занесено благословението Господне в домовете.

Влизането на Сина Божии за Пасха в Йерусалим поставя началото на превръщането Му в жертвения агнец на нашето спасение. Като много дела земни, започващи с „осанна” и свършващи с Голгота, така и Иисус Назарянинът встъпи на осле в избрания град на Отца, приветстван от тълпата „бързоповярвали” и виждащи в Него спасителя от римските окови, но останала сляпа за другите, по-тежки окови, в които е била овързана човешката природа от своя враг, древния змей. Той, Царят на славата, встъпи в града, знаейки отлично приготвената Му чаша, решен да я изпие до края, за да не я пием ние и така ни изведе от смъртната сянка. Затова нека кажем в сърцата си „Осанна” без после да викаме „Разпни Го”, да отдадем благодарност на Спасителя наш и, следвайки думите Му, да влезем и в царството Му!

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Връбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обителВръбница в Бачковската св. обител
« предишна новинаследваща новина »