ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Цветница в Ловеч

09 април 2017 18:48, Ловчанска митрополия
Цветница в Ловеч

Големият Господски празник Вход Господен в Йерусалим е много почитан в Ловеч. Това е така, защото той е бил и градски празник още от времето на турското робство. Още от сутринта храмовете в града започват да се изпълват с богомолен народ, дошъл да се черкува и да получи върбово клонче - знак на радост от срещата с Христа.

Тази година Ловчанският митрополит Гавриил отслужи света Литургия в приземния храм „Св. Въведение Богородично“ на новостроящия се катедрален храм. В съслужение с него участваха ставроф. ик. Любомир Казашки и прот. Михаил Ковачев.

След службата празникът продължи с тържествено шествие по главната улица на града. В шествието участваха освен Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил, също и кметът на града г-жа Корнелия Маринова, депутати от различни политически сили, духовенство, общественици и многобройно гражданство.

На сцената, разположена в стария център на Ловеч – площад „Тодор Кирков“, завърши празничното шествие, тук митрополит Гавриил благослови и поздрави всички с празника и прочете стихотворение, написано в навечерието на този светъл празничен ден и посветено на Вход Господен в Йерусалим:

"Осанна"(спаси ни, Господи)-възгласяха тълпите от народ,

там при Господния тържествен Йерусалимски Вход,

Той, Всемогъщият, от Престола на Небесата,

дойде тук възседнал осленце, за да просвети и спаси земята.

 

Цветница е, и палми, и върба, заедно с всички цветя,

простират до земята своите листа,

изплитат пътя цветен пред нозете на Христа,

сякаш с ангелите и децата

протягат за поздрав Нему те чистите си ръце."

 

 

Снимки

Цветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в Ловеч Цветница в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »