ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богослуженията на Страстната седмица започнаха с Последованието на Жениха

09 април 2017 23:27, Софийска митрополия
Последование на Жениха в храм Св. Неделя

На 9 април вечерта в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ започна четенето на Последованието на Жениха, което се изпълнява в първите дни на последната седмица на Великия пост. Покайното чинопоследование по строеж представлява утриня, изнесена предната вечер, и носи името си от първото песнопение, което се изпълнява на него, започващо с думите „Се Жених грядет“ („Ето, Женихът идва“). Посветено е на притчата за десетте девици (вж. Мат. 25), в която образно Христос е представен като очаквания Жених. Последованието се отслужва и във вечерите на Велики понеделник и Велики вторник (обикновено от 19 часа).

На първото от трите богослужения се извършва спомен за добродетелния Йосиф, син на патриарх Иаков и внук на Авраам. Йосиф се смята за предобраз на Иисус Христос, тъй като и Спасителят, подобно на продадения от завист брат, бил намразен от родствените Му юдеи, предаден на езичници, измъчван и наказван заради чужди грехове. Споменаваме също и неплодната смоковница, прокълната от Господа и изсъхнала (Лука 13:6-9). В древна Иудея и Израил смоковницата била символ на мъдрост. Изсъхването ѝ значело, че мъдростта е напуснала израилтяните, т.е. смоковницата на иудеите останала безплодна. Като ни дава за пример тази притча, Църквата ни насърчава да придобиваме добродетели в духовната борба.

Молитвено участие в последованието взе Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, заедно със ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Мина Минчев – предстоятел на храма-домакин, свещенослужители от храмовото духовенство.

Вълнуващите покайни песнопения на певницата бяха изпълнявани от Любомир Игнатов, Калин Кирилов, дякони и иподякони от катедралния храм.

С траурна тържественост с лития протосингелът о. Ангел и председателят на храма о. Мина Минчев изнесоха от олтара иконата на Жениха и пред Честния образ на Страдащия Христос трикратно се покланяха първо духовниците – начело с Негово Светейшество патриарх Български Неофит, а после и миряните.

Получили патриаршеското благословение, вярващите се отправиха към домовете си, укрепени в духовна ревност, за да преживеят в бодрост и бдителност тази тежка и тъжна седмица.

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Последование на Жениха в софийския храм Св. НеделяПоследование на Жениха в софийския храм Св. Неделя - на певницатаПоследование на Жениха в софийския храм Св. НеделяНа певницатаЛития с иконата на Жениха Иисус ХристосПоследование на Жениха в софийския храм Св. НеделяНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит НеофитПоклонение пред иконата
« предишна новинаследваща новина »