ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит изрази съболезнованията си по повод атентата в Египет

10 април 2017 13:25, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит

Празникът Вход Господен в Йерусалим бе помрачен за Христовите последователи в Египет и всички християни по света от кървавия атентат, отнел живота на десетки невинни и ранил стотици коптски християни, дошли в храма за богослужението. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изрази своите съболезнования до Негово Светейшество Тавадрос II, папа Александрийски и Патриарх на престола на св. Марк, на цяла Африка и Близкия Изток. В съболезнователния адрес се казва:

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

На един от най-светлите християнски празници – Вход Господен в Йерусалим, когато всички християни в света приветстват радостно Спасителя – Господ Иисус Христос, с дълбока тъга и болка приехме известието за кървавите терористични атентати на 09 април в Египет, в град Танта и в град Александрия отнели живота на десетки невинни и ранили стотици.

Тероризмът е наш общ враг от който страдат много хора по света, независимо от техния етнос и вяра. Това грубо посегателство срещу човешкия живот всява у всички ни страх, несигурност, руши мира и доверието у хората, помрачава любовта и радостта в душите ни.

Ние всички сме чеда на един Небесен Отец и в тези дни на скръб и изпитания за египетския народ ние скърбим заедно с вас. Като изказваме нашите най-искрени съболезнования на семействата на убитите, с вяра и надежда във възкръсналия Христос, молим милостивия Бог да упокои душите на загиналите, да дари скорошно оздравяване на ранените и да утеши техните близки.

НЕОФИТ, патриарх Български и митрополит Софийски

09.04.2017 г.

София

Аналогично съболезнователно писмо предстоятелят на БПЦ-Българска Патриаршия изпрати и до Негово Превъзходителство АБДЕЛ ФАТАХ ЕЛ-СИСИ, ПРЕЗИДЕНТ НА АРАБСКА РЕПУБЛИКА ЕГИПЕТ

 

 

« предишна новинаследваща новина »