ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Йоан отслужи света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм "Успение Богородично"

10 април 2017 14:29, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм "Успение Богородично"

На 9 април 2017 г., на празника Вход Господен в Йерусалим, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично".

В съслужение с архиерея бе храмовото духовенство. В богослужението взеха участие множество хора, които прииждаха, за да си вземат върбови клонки за благословение на семейството и дома.

Негово Високопреосвещенство каза, че днес е шестата неделя от Великия пост и че тя завършва именно с този празник, свързан с неописуемото оживление на Божия народ, с особената тържественост и най-вече с голямото движение на народа, който желае да посрещне Христос. Този празник е празник на озарението на Божия народ, който очакваше Царя Израилев. Едно необичайно озарение, което донесе радост, донесе ликуване, донесе особено тържество, свързано с това, че много време народът на Израил очакваше някой да го спаси от робството и владичеството на римските императори и на Римската империя.

Митрополит Йоан разясни защо Господ Иисус Христос е бил възседнал осле, а не кон, както в древността се посрещали прославените победители в слава. Защото Той не е имал за цел да освободи израилския народ от римското владичество, а да избави този свят от греха, смъртта и ада, т.е. да победи дявола. И ето, че тази мисия на светата Църква и на Богочовека Христос се изразяват в този Вход не чрез друго, а чрез възсядането на Спасителя върху младо осле.

Днес чуваме "осанна", дума, която означава "спасение" или "помощ" в еврейския текст и "слава" в гръцкия текст, т.е. от Него е помощта, от Него е славата, в Него е славата и още повече – в Него е спасението.

Но този ден е и начало на Христовите страдания, което през следващата седмица трябва да чуем, усетим и разберем. И както казваха "осанна" (Иоан 12:13), така, същите тези хора, ще кажат "разпни Го" (Иоан 19:15).

"Празникът Цветница за християните е искрено, чистосърдечно и радостно посрещане на Спасителя, на Месията Христос, Който извърши нещо уникално в света. Това дело, което извърши Христос, не е присъщо за един народ или за една държава, то важи за целия свят" – каза митрополит Йоан.

Негово Високопреосвещенство благопожела Бог да ни помага и укрепи в доброто, в утвърждаването на вярата и любовта.

Снимки: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

 

 

Снимки

Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм "Успение Богородично"
« предишна новинаследваща новина »