ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в с. Брестовене, Разградска област

26 май 2010 15:03, Русенска митрополия
Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.

По Божия воля тази година 24 май бе преизпълнен с духовни празненства. В този втори ден на празника Петдесетница св. ни Църква тържествено се покланя на третото Лице на Света Троица – Бог Свети Дух. В същия ден по традиция нашата страна чества и празника на Славянската писменост и култура. Това съвпадение може би не е случайно, понеже първопроходците на славянското просвещение, светите равноапостолни братя Кирил и Методий, осенени от Божествената благодат на Всесветия Дух, получиха сила и разум свише за проповядване на Евангелието сред славянските народи, които днес представляват 2/3 от православното население.

В този тържествен ден по покана на енорийския свещеник ик. Георги П. Георгиев Негово Преосвещенство Месемврийският епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, отслужи тържествена св. Литургия в храм „Света Троица” в с. Брестовене, Разградска област. В съслужението участие взеха и ст. ик. Евгени Дечев от гр. Кубрат, свещ. Деан Ангелов от с. Борисово и свещ. Валентин Добрев от с. Тетово. При тържествено биене на камбаната Негово Преосвещенство бе посрещнат пред храма от свещенослужителите.

Радостно е, че храмът беше преизпълнен с богомолен народ. След завършване на утренята се даде начало на св. Божествена литургия. Богослужението беше украсено с пеенето на смесен църковен хор от местната и съседните енории. След отпуста епископ Иаков се обърна с проповед към присъстващите, в която разясни значението на Светия Дух в Божието домостроителство, под Чието въздействие Църквата Христова е един жив богочовешки организъм. Той благодари на свещенослужителите и миряните за топлото посрещане, многолюдното и активно участие в светите богослужби. След това думата взе енорийският свещеник ик. Георги Георгиев, който от свое име, от името на църковното настоятелство и миряните на с. Брестовене благодари на Негово Преосвещенство за духовната радост, която създаде с посещението си и отслужването на архиерейската св. Литургия.

Направен беше и водосвет, на който беше осветен и общоселският корбан, даден с помощта на щедри родолюбиви българи.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.Храмов празник в с. Брестовене, Разградска обл.
« предишна новинаследваща новина »