ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Последование на Жениха в Пловдив

10 април 2017 17:05, Пловдивска митрополия
Последование на Жениха в Пловдив

На 9 април, в навечерието на Велики Понеделник, Негово Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Последованието на Жениха в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив, с което започнаха богослуженията за Страстната седмица. Последованието се нарича така, защото първото защото първото песнопение започва с думите „Се Жених грядет” („Ето, Женихът идва”).

Ето, Женихът идва в полунощ и е блажен онзи слуга, когото Той намери да будува; а недостоен пък е онзи, когото Той намери да дреме.

С митрополита съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Молитвено участие взе Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, първи викарий на Пловдивския митрополит. Всички бяха е великопостно облачение, съответстващо на дълбокото покаяние през Страстната седмица.

Покайните песнопения, изпълнени прекрасно и умилително от митрополит Николай и митрополитския хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев, се редуваха с четива за добродетелния Йосиф, продаден от братята си в като роб в Египет, и безплодната смоковница, прокълната ог Господа и изсъхнала. С траурна тържественост бе изнесена от светия Олтар иконата на Страдащия Христос.

В края на последованието митрополит Николай се обърна към присъстващите с думите:

„ Да молим Всеподатля Бога да ни дари с милост и щедрости, да ни укрепи със Своята благодат, та и останалите дни на Светата Страстна неделя да извървим безбедно, угодно Богу и спасително за нас, съучаствайки всякога в благодатните богослужби в благодатния живот на Светата ни Църква.”

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1259-09042017g-posledovanie-na-zheniha-mitropolitski-hram-qsv-vmchtza-marinaq-gr-plovdiv.html

 

 

Снимки

Последование на Жениха в ПловдивПоследование на Жениха в ПловдивПоследование на Жениха в ПловдивПоследование на Жениха в ПловдивПоследование на Жениха в ПловдивПоследование на Жениха в ПловдивПоследование на Жениха в ПловдивПоследование на Жениха в ПловдивПоследование на Жениха в ПловдивПоследование на Жениха в ПловдивПоследование на Жениха в ПловдивПоследование на Жениха в ПловдивПоследование на Жениха в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »