ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Последование на Жениха за Велика сряда в столичния храм „Св. Неделя“

12 април 2017 00:05, Софийска митрополия
Изпълнение на Касианината Слава с Негово Светейшество патриарх Неофит

На 11 април вечерта в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ завърши четенето на Последованието на Жениха. На това богослужение в този ден се прави спомен за една жена, разкаяла се блудница, която изляла драгоценен елей върху Господа в дома на Симона прокажени. С това тя Го помазала за погребение, приживе оплаквала, умивайки нозете Му със сълзите Си и отривайки ги с великолепните си коси. За нея Той каза, че много се прощава на този, който умее много да обича. На този ден споменаваме и свикването на юдейския Синедрион за осъждане на Господа и замисъла на Юда да предаде Божествения Учител за тридесет сребърника.

Молитвено участие в Последованието взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, заедно със Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, ставрофорен иконом Мина Минчев – предстоятел на храма-домакин, свещенослужители от храмовото духовенство.

Отново с траурна тържественост с лития беше изнесена от олтара иконата на Жениха и пред Честния образ на Страдащия Христос трикратно се покланяха първо архиереите, след това духовниците, а после и миряните.

На певницата бяха столични певци и свещенослужители, а за т.нар. „Слава на Касиaна“ (или „Касианина слава“) към тях се присъединиха патриарх Неофит и иконом Кирил Попов. Това особено впечатляващо църковно песнопение е творба на монахиня Касиана Цариградска от 9. век и е известно не само със сложната си мелодия, но и с трогателния си и поетичен текст:

"Господи, падналата в много грехове жена, като усети Твоето Божество, взе чин на мироносица и като ридаеше, принесе Ти миро преди погребението. Горко ми, казваше тя, понеже за мене е нощ – невъздържаното блудство, мрачното и безлунно силно влечение на греха! Приеми потоците мои сълзи Ти, Който чрез облаците произвеждаш водата в морето. Наклони се към моите сърдечни въздишки Ти, Който чрез неизказаното Твое снизхождение наведе небесата! Дай да целуна и отрия с косите на главата си Твоите пречисти нозе, чийто шум Ева в рая по пладне като чу, уплашена се скри. Кой ще изследва, Душеспасителю, Спасе мой, множеството мои грехове и бездната на Твоите съдби? Не презирай мене, Твоята рабиня, Ти, Който имаш безмерна милост."

В края на богослужението боголюбивите миряни в храма получиха благословение от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

На певницатаЕвангелско четиво със ставр. ик. Ангел АнгеловИзнасяне на иконата на Жениха на нашите душиПоследование на Жениха в софийския храм Св. НеделяИконом Кирил Попов и протойерей Николай Цурев с иконата на ЖенихаПоклонение пред иконата на ЖенихаПоклонение пред иконатаИзпълнение на Касианината Слава с Негово Светейшество патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »