ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Представяне на книгата за митрополит Неофит Видински в гр. Видин

26 май 2010 22:45, Видинска митрополия
Представяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. Видин

На 26 май в представителния салон на Народно читалище „Цвят”, гр. Видин, по инициатива на Видинска света митрополия, Читалище „Цвят” и Териториалния държавен архив на гр. Видин се състоя представянето на книгата на отец иконом Йордан Василев „Видинский митрополит Неофит. Живот, дело, преживяно, сътрудници”.

На представянето на книгата за този бележит български духовник, държавник и архиерей присъстваха Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, Величкият епископ Сионий, иконом Йордан Василев, автор на книгата, както и представители на много държавни, общински, просветни, културни и обществени институции.

Книгата бе представена от архимандрит Поликарп, който обширно изложи духовния труд на отец Йордан.

Избрани части от книгата бяха прочетени от г-жа Ирина Флорова, а г-жа Светлана Кръстева сподели мисли като представител на Държавен архив, Видин.

Думата за приветствие бе дадена на Величкия епископ Сионий, който сподели за запазените книги, одежди, митри, кръстове и енголпия, както и лични вещи на митрополит Неофит.

Приветствие бе прочетено от г-н инж. Румен Видов, кмет на община Видин, а от името на Областното военно окръжие поздравление към отец Йордан за неговия голям труд поднесе подполковник Маринов.

За идеята и подтика за написването на този труд архим. Поликарп, водещ културната вечер, даде думата на отец Йордан, който с насълзени очи трогна цялото събрание с топли и мили думи за живота на дядо Неофит.

За завършек на вечерта думата бе предоставена на нинездравстващия Видински митрополит Дометиан. Владиката с присъщия си благ характер и благо слово вдъхна живинка сред гостите на вечерта, окуражи ги, че помним митрополит Неофит Видински и ще вървим по стъпките на този колос на българската духовност и държавност, стъпки, които са преди всичко към Христа и Неговото Небесно царство.

След като бе изпято „Вечная памят” за дядо Неофит и многолетствие за сегашния Видински архиерей Дометиан и за българския народ, бе отпуснато това благочестиво събрание с мир и единомислие.

 

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Представяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. ВидинПредставяне на книгата за митрополит Неофит Видинский в гр. Видин
« предишна новинаследваща новина »