ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Чинът „Умовения ног“ в старопрестолния царствен Видин

13 април 2017 22:06, Видинска митрополия
Чинът „Умовения ног“ в старопрестолния царствен Видин

На Велики четвъртък след светата божествена Литургия отслужена във видинския катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан бе отслужен чинът „Умовения ног“ – Умиване на нозете на апостолите.

По стародавна традиция, останала от древната църква до ден-днешен, на Велики четвъртък се извършва последованието „Умиване на нозете“, което възпоменава евангелското събитие – извършеното от Господ Иисус Христос умиване нозете на светите апостоли на Тайната вечеря.

Чрез този акт на тях, а и на всички християни се напомня да подражават на своя Господ и по Неговия пример да бъдат смирени, кротки и търпеливи. Да бъдат винаги в помощ на другите, а не да се изтъкват и да мислят, че трябва хората да им служат. Напомня се на всички, че трябва да бъдат добрият Христов пример сред хората.

Последованието бе извършено за пети път във Видин и в него взеха участие свещенослужители от Видинска духовна околия.

Умиването на нозете бе едно събитие във Видин, което зарадва християните и ги вдъхнови с особена духовна радост да предстоят пред Бога в храма Господен.

Чинът бе оглавен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Той припомни на вярващите евангелското събитие и пожела това молитвено последование да ги обогати духовно, та чрез символичното пренасяне във времето на Евангелското събитие да почувстват милостта и любовта, която са чувствали светите Христови апостоли.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2p08yff

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »