ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ВЕЛИКДЕНСКИ БЛАГОСЛОВ ОТ НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

15 април 2017 10:33, Видинска митрополия
Видински митрополит Дометиан

„Защо търсите Живия между мъртвите?

Няма Го тука, но възкръсна.“

(Лука. 24:5-6)

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Отново отеква световният Пасхален поздрав до краищата на вселената, за да ни извести онази неизказана радост, с която били удостоени жените мироносици и светите апостоли, а чрез тях и всички ние, които сме повярвали в Христа Иисуса, в Неговото евангелско благовестие и сме станали съпричастни на великия дар – живот градивен на земята и наследници на вечността.

Всяка година християните по целия свят в дните на славното Христово Възкресение преживяват неземната вест с неизказана в сърцата си радост. Тази радост е пълна, защото Възкресението на Господа е не само залог за нашето лично възкресение в деня Господен, но е и обновление на цялото творение. „Възкръсна Христос и цялото творение се обнови“ – пее Църквата в този действително най-светъл ден, когато нощта се обръща в ден, отчаянието - в надежда, адът – в рай и смъртта - в живот! Eто защо Великден, денят на Христовото Възкресение, е ден на живота, в който любовта, идваща отгоре, побеждава силите на злото и обезсилва царството на ада. „...Къде ти е смърте жилото? Къде ти е аде, победата? Възкръсна Христос и животът тържествува...“ (1 Кор. 15:55)

В дните на Пасхата Христова, светата Православна църква с благост ни приканва да станем съпричастни на великата победа на Христовото Възкресение, духовен и морален стимул да ценим живота, да пазим хармонията с окръжаващата ни природа, както творческият замисъл на Бога повелява, като се обновяваме в светли мисли, благородни чувства и добри дела, да възкресим в себе си новия човек, освободен от греха, злочестието на пороците на днешните дни за лично и обществено добруване.

Нека се стараем да възкресяваме в мислите и сърцата си онова, що е чисто, светло и достойно за човешкия ни образ и неповторима личност в изграждането на нашето лично и обществено добруване, като чеда на нашия небесен Отец и достойни граждани на Майка България.

На Всички духовни чеда на Видинската епархийска църква благопожелаваме пасхалният поздрав на Възкръсналия Христа: „Мир Вам, радвайте се“ да изпълва сърцата ни и ни съпътства в живота за всяко добро дело, на пользу роду!

Христос Воскресе! Воистину Воскресе!

С неизменна обич във Възкръсналия Христа Жизнодавца и архипастирско благословение,

+ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

Пасха Христова

2017

 

 

« предишна новинаследваща новина »