ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и Велик маслосвет в Пловдив

15 април 2017 19:30, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия и Велик маслосвет в Пловдив

На Велики Четвъртък, в навечерието на кръстните страдания на Спасителя, е установено Тайнството на светата Евхаристия. В четвъртия ден на Страстната седмица - 13 април, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, първи викарий на митрополита, отслужи Вечерня със св. Василиева Литургия в храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив. С викарния епископ съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

По време на богослужението бе приготвено сухото св. Причастие за цялата година, за да могат вярващите да се причастяват с пречистите Тяло и Кръв Христови в случай на необходимост. На двете особено важни събития, случили се по време на Тайната вечеря – умиването нозете на учениците Си от Спасителя и установяването на Тайнството Евхаристия, бе посветено словото на епископ Арсений, в което той каза:

„Бог съди за нас не по това каква работа вършим, а как се трудим и как живеем. Не случайно Господ умил нозете на учениците Си. Той ни Е научил на смирение, на уважение към труда и към труда на другия човек. Той подчертал значимостта на всяка човешка личност, независимо от нейното служебно или социално положение. Действието, извършено от Спасителя на Тайната вечеря, е изпълнено с огромен смисъл. И ако ще следваме примера на Господа, ако с радост и уважение ще възприемаме всеки труд, извършван в човешкото общество, ако ще сме готови да протегнем ръка на този, който извършвайки едно незабележимо и не много „престижно” дело, което въпреки това служи на общото благо, тогава ще се изменят и отношенията в обществото. Всичко, на което ни Е учил Господ, което Е показал със Своя живот, има голямо, непреходно значение. И не само за земния живот, но и за вечността, защото всички наши действия могат или да преобразят душата за царството Божие, или обратното – да я помрачат с грехове и да издигнат преграда между нас и Бога. Научени от мъдростта на днешния ден, нека с уважение да гледаме на всеки труд, който се извършва в обществото, със смирение да се отнасяме към това, към което сме призвани и което правим всички ние.

Възпоминанието на Светата Евхаристия, утвърдена именно на Тайната вечеря, не е обикновено действие на ума, усилие на човешката памет. Това е възпоминание, което се осъществява със силата на Светия Дух. Иначе е невъзможно да си представиш и си спомниш това, което още не е било – Второто и страшно пришествие на Спасителя. Но у Бога няма време, няма пространство. Със силата на Светия Дух чрез най-светлото Тайнство – Евхаристия, чрез другите Тайнства на светата Църква, ние ставаме не само очевидци, но и съучастници на всичко онова, което Бог в Христа е извършил заради нашето спасение. Вкусвайки Тялото и Кръвта на Спасителя, ние се приобщаваме към Неговия Божествен живот, ставаме наследници и участници в Неговото царство и то не само след гроба, но още тук, на земята.

Именно Причастието със светите Христови Тайни ни помага да преодоляваме греха, защото с никакво напрежение на волята и ума, никаква концентрация на чувствата, не можем да победим греховното влечение. Дяяволът е по-силен от човека. Но ако се приобщаваме с Тялото и Кръвта на Спасителя, приемайки в себе си Неговата благодат, Неговата сила, Неговата енергия, ние ставаме по-силни и от тъмните сили. Въпреки своята човешка немощ и греховност чрез най-светлото Тайнство – Евхаристията, ние сме способни да спасяваме нашите души, защото не със свои усилия придобиваме спасение, а с благодатта Божия.”

След края на светата богослужба бе отслужен Велик маслосвет.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1263-13042017g-veliki-chetvartak-utrenya-vasilieva-sv-liturgiya-obsht-maslosvet-v-mitropolitskiya-hram-qsv-vmchtza-marinaq-gr-plovdiv.html

 

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия и Велик маслосвет в ПловдивАрхиерейска св. Литургия и Велик маслосвет в ПловдивАрхиерейска св. Литургия и Велик маслосвет в ПловдивАрхиерейска св. Литургия и Велик маслосвет в ПловдивАрхиерейска св. Литургия и Велик маслосвет в ПловдивАрхиерейска св. Литургия и Велик маслосвет в ПловдивАрхиерейска св. Литургия и Велик маслосвет в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »