ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Николай и 70 деца боядисваха великденски яйца

15 април 2017 19:40, Пловдивска митрополия
Митрополит Николай и 70 деца боядисваха великденски яйца

И тази година на Велики Четвъртък Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай посрещна в двора на храм “Св. вмчца Марина” 70 деца от социално слаби семейства и социални домове, както и такива в неравностойно положение и ученици, изучаващи “Религия - Православие”, за да боядисат заедно великденските яйца. Владиката се обърна към малчуганите с топли думи, като им разказа за събитията на Велики Четвъртък, установяването на Тайнството Евхаристия, значението на светата Литургия и спасителната за хората саможертва на нашия Господ Иисус Христос. Владиката разказа също как е възникнал обичаят да се боядисват яйца – за чудото при срещата на Мария Магдалина с император Тиберий, и защо великденските яйца са червени – възпоминание за невинната и свята кръв, която пролял заради нас Спасителят на Кръста. След като всички заедно казаха Господнята молитва „Отче наш...”, децата с радост и ентусиазъм се заеха с червенето на яйцата.

Тази година участваха ученици от пловдивските училища „Св. Климент Охридски” , „П. Р. Славейков" и „Д-р Петър Берон”, деца с физически и ментални увреждания от сдружение „Паралелен свят”, асоциация „Различни, но равни”, „Асоциация за хора с увреждания” и 5 деца със специални образователни потребности. Накрая малчуганите бяха много щастливи при вида на боядисаните в червено яйца. Митрополит Николай благослови всички деца, пожела им Бог да ги дари с духа на мъдростта и разума, да порастнат, укрепнат духовно и да пазят светата Православна вяра.

„И не просто да я пазите. Тя е драгоценно съкровище, от което ние трябва да се ползваме всеки миг в своя живот. Да живеем според нашата православна вяра. Бъдете добри, послушни, кротки, търпеливи, смирени, помагайте си, подкрепяйте се и така изпълнете Закона Христов. Бог да ви пази, Господ Иисус Христос да бъде вашият Път, Истина и Живот” – каза още владиката. Той подари на всяко дете малка икона и плик с различни лакомства.

Традиционната вече инициатива се проведе за 10-та поредна година. Тя бе организирана от Културно-просветния отдел на митрополията съвместно с Българския червен кръст. 11 доброволци от БЧК помагаха на децата със заболявания. Боядисаните яйца бяха дарени на домове за деца без родители.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1263-13042017g-veliki-chetvartak-utrenya-vasilieva-sv-liturgiya-obsht-maslosvet-v-mitropolitskiya-hram-qsv-vmchtza-marinaq-gr-plovdiv.html

 

 

 

Снимки

Митрополит Николай и 70 деца боядисваха великденски яйца Митрополит Николай и 70 деца боядисваха великденски яйца Митрополит Николай и 70 деца боядисваха великденски яйца Митрополит Николай и 70 деца боядисваха великденски яйца Митрополит Николай и 70 деца боядисваха великденски яйца Митрополит Николай и 70 деца боядисваха великденски яйца
« предишна новинаследваща новина »