ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска служба на Второ Възкресение

16 април 2017 19:41, Ловчанска митрополия
Архиерейска служба на Второ Възкресение

Един от най-старите действащи храмове в Ловчанска епархия е храмът „Св. Неделя” в гр. Ловеч. Той е бил катедрален храм по времето на турското робство. В него са служили първоначално гръцките епископи, управлявали епархията преди църковната ни независимост, а отпосле и ловчанските митрополити.

По традиция на Второ Възкресение в храма има едноцърквие, всички свещеници от града оглавявани от Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил отслужват тук пасхалното последование, определено да се извършва от църковния устав вечерта на първия ден от Възкресение Христово. И тази година чухме евангелския откъс от Евангелие от Йоан (20 глава) на църковнославянски, гръцки, руски, английски, румънски, френски, чешки и български. Митрополит Гавриил поздрави присъстващите с празника на Светата Христовата Пасха, и пожела на пасхалната радост да насърчава личните усилия на всички за душевно спасение, той говори и за чудото с благодатния огън, който слиза всяка година на Велика събота.

 

 

 

Снимки

Архиерейска служба на Второ ВъзкресениеАрхиерейска служба на Второ ВъзкресениеАрхиерейска служба на Второ ВъзкресениеАрхиерейска служба на Второ ВъзкресениеАрхиерейска служба на Второ ВъзкресениеАрхиерейска служба на Второ Възкресение
« предишна новинаследваща новина »