ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Царски часове и Вечерня на Разпети петък в Пловдив

16 април 2017 19:08, Пловдивска митрополия
 Царски часове и Вечерня на Разпети петък в Пловдив

Велики Петък е най - скръбния ден, в който възпоменаваме поруганието, страданията, смъртта и погребението на Господ Иисус Христос. Ден, в който всеки християнин в едно с цялото творение, съприживява смъртта и погребението на Богочовека с надеждата да станем съпрчастни и на Неговото славно Възкресение за вечен живот.

На Велики Петък сутринта в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в град Пловдив се извърши за последен път последованието на Царските часове, следвани от Вечерня. Богослужението бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в съслужение със ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия и храмовото духовенство. Молитвено участие в богослужбата взе Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит. Клиросните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На определеното място с тържествена лития светата Плащаница, изобразяваща мъртвия Христос, след трикратно обикаляне около светия Кръст, беше положена в центъра на храма, украсена изключително красиво. В края на богослужението Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна към всички с думите:

"Боголюбиви братя и сестри,

намираме се в благодатта на Светия Велик Разпети Петък. Стоим в молитвен възторг и благоговеен трепет пред Светата Христова плащеница, за да се докоснем с душите си до нея, за да изпросим в молитва от Бога изцеерение от болестите си и душевно спасение. В този ден сме призовани да мълчим, да размислим, за това най-страшно злодеяние в историята на човечеството. Да размислим върху най-несправедливата присъда, която човеците произнесоха в своята история като осъдиха несправедливо на смърт своя Създател, своя Промислител, своя Изкупител и Спасител – Господа Иисуса Христа. Преклонете коленете на душите и сърцата си пред Неговата Света плащеница. Приемете Неговата благодат и това поклонение да ви бъде душеспасително. Амин.”

През целия ден несекващ поток от хора, подредени в дълги опашки, преминаваше, за да се поклонят пред Христа – предал Себе си на кръстна смърт, за да изкупи нашите грехове и отвори пред нас пътя към спасение.

С цветя в ръце като на погребение на скъп близък, миряните пристъпваха с молитва към издигнатия гроб на Христовото Тяло, изобразено на плащаницата. След това се навеждаха и преминаваха под издигнатото място, изразявайки своето смирение, скръб и преклонение пред Спасителя и отнасяха цвете в дома си с надеждата за приближаващото Възкресение.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1265-14042017g-veliki-petak-tzarski-chasove-vechernya-s-iznasyane-na-sv-plashtanitzata-v-mitropolitskiya-hram-qsv-vmchtza-marinaq-gr-plovdiv.html

 

 

Снимки

 Царски часове и Вечерня на Разпети петък в Пловдив Царски часове и Вечерня на Разпети петък в Пловдив Царски часове и Вечерня на Разпети петък в Пловдив Царски часове и Вечерня на Разпети петък в Пловдив Царски часове и Вечерня на Разпети петък в Пловдив Царски часове и Вечерня на Разпети петък в Пловдив Царски часове и Вечерня на Разпети петък в Пловдив Царски часове и Вечерня на Разпети петък в Пловдив Царски часове и Вечерня на Разпети петък в Пловдив Царски часове и Вечерня на Разпети петък в Пловдив Царски часове и Вечерня на Разпети петък в Пловдив Царски часове и Вечерня на Разпети петък в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »