ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възкресение Христово – Пасха в старопрестолния царствен Видин

17 април 2017 15:47, Видинска митрополия
Възкресение Христово – Пасха в старопрестолния царствен Видин

В старопрестолния град Видин славното Възкресение Христово бе тържествено отбелязано и прославено от духовенство и благочестив народ.

Както всяка година, катедралният храм на Видин и останалите храмове из епархията бяха препълнени с благочестив народ, който очакваше с нетърпение и радост Възкресението на Господ и да чуе благия възглас: „Христос воскресе!”

Божествената Пасхална света Литургия в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, бе тържествено отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с храмовото духовенство.

В своето слово към многобройното множество вярващи християни епископ Поликарп подчерта трите най-важни примера, който ни завеща Господ Иисус Христос през Страстната седмица – смирението, търпението и любовта, които той поставяйки пред вярващите, призова да горят в сърцата им с най-важното послание от Възкресението на Спасителя – Радостта. Той припомни, че е необходимо с Христова радост да вървим по духовния и социален път, за да бъдем изпълнители на Пасхалния призив на Господ: „Радвайте се!“

Епископ Поликарп поздрави присъстващото множество от името на негово Високопреосвещенство видински митрополит Дометиан.

Преди обявяването на Възкресение Христово в полунощ, епископ Поликарп посрещна пред катедралния храм благодатния огън, който бе донесен от Йерусалим в България от църковна делегация. Благодатният огън от София бе донесен от йеромонах Максим.

Всички вярващи християни в полунощ имаха възможност да си запалят от благодатния огън и да си го занесат в къщи за благословение и духовна радост във Възкръсналия Господ Иисус Христос.

След като цялото множество черкуващи се християни се причастиха със Светите Тайни, на вярващите за благословение от името катедралния храм бяха раздадени червени великденски яйца.

На редовните християни в храма, бе дадено благословение в подкрепа на кулинарните им нужди.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2plKcMB

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »