ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пасха Господня в Пловдив

17 април 2017 14:44, Пловдивска митрополия
Пасха Господня в Пловдив

Христос Воскресе!

Тези радостни, велики, тайнствени, победни, тържествуващи, щастливи думи чуха хиляди хора пред катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив в нощта на 15-и срещу 16-и април, с които Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възвести славното Възкресение Христово, Празникът на празниците.

„Воистину Воскресе!”- отговори с безмерна радост Божият народ.

Вечерта на Велика събота митрополит Николай посрещна Благодатния огън от Гроба Господен в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” заедно с десетки свещеници от всички краища на Пловдивска епархия. Той бе донесен у нас тази година от Старозагорския митрополит Киприан с решение на Светия Синод на БПЦ и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Митрополит Николай пое пред Царските двери на храма фенера, в който гореше безценния Дар Господен, с думите:

„И тая година Бог прояви към човечеството Своята велика милост, като снизходи над всички християни с благодатта на невеществения огън, който всяка година, изпросен с молитвите на Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил , снизхожда над Гроба Господен. Имаме щастието да посрещнем и приемем благодатта на тази велика светиня, та със светлината и топлината, със силата на благодатта на невеществения огън, скъпото ни Отечество и благочествият наш народ да бъдат осенени за здраве, благоденствие, щастие и душевно спасение. Честито Възкресение Христово! Христос Воскресе!”

Малко по-късно Пловдивският митрополит Николай, носейки в ръка фенера с Благодатния огън и придружен от своя викарий Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, областният управител г-н Здравко Димитров и ген. Явор Матеев, командир на 68-а бригада „Специални сили”, пристигнаха в катедралния храм „Успение Богородично”. Светлините в храма бяха загасени и при пеенето на ”Приидите, приимите свет...” митрополит Николай прикани всички богомолци да запалят свещите си и да вземат от Благодатния огън. На специално приготвена сцена, издигната в двора на храма, владиката прочете Евангелското четиво, което Църквата е отредила да се чете в навечерието на Възкресение, и бе дадено началото на Пасхалната утреня. Архиереят възгласи радостната вест за Христовото Възкресение с трикратно :”Христос Воскресе!”. Многобройният народ му отговори с пасхалния поздрав: ”Воистину Воскресе!”

Митрополит Николай поздрави всички със своето архипрастирско пасхално послание до всечестния клир и православните християни от Пловдивска епархия, в което освен безмерната радост и щастие от Светото Възкресение Христово, личеше и загрижеността на архиерея за съдбините на народа ни. Митрополит Николай призова най-напред да възкресим чрез морална чистота Господа в сърцата си, за да възкръсне християнския морал в семейството, училището и обществото ни:

„Но може ли да празнува човешката душа, ако не възкръсне в нея Господ Иисус Христос? Може ли да тържествува човешкото сърце, ако то е безчувствено към този велик празник? Може ли да е спокойна човешката съвест, ако тя е опетнена от страсти и пороци?

Спасителят Христос страда, но и победи. Умря, но и възкръсна! Той и днес чрез Евангелското учение и благодат може да побеждава и възкръсва в тези, които желаят да Го следват!

Спасителните семена, благите нрави, добрите обичаи се откриват в учението на Господ Иисус Христос, съхранено и до днес само в Православната църква.

Човек е заобиколен от видими и невидими врагове, човек се бори с поднебесните духове на злобата, човек е ограбван и потискан от нечисти сили. Но когато Христос възкръсне в него, враговете отслабват. Когато човек се бори с християнска надежда, той побеждава и тогава е свободен от изкушенията!

Когато обаче стремежът за опазване морала е недостатъчен, когато волята е опорочена, когато сърцето е осквернено, когато духовната чистота е умъртвена, когато е погребан свещеният завет, тогава настъпва непрогледен мрак.

Когато раздорите, разногласията и разнодействията нанасят дълбоки рани в обществото, когато опасното сектантство смущава, съблазнява и погубва човешки души, когато духовното ни единство е разкъсано от противници на православната ни вяра, когато националните ни ценности се омаловажават, когато искрата на българския дух е застрашена от угасване, тогава нашата тревога е основателна.

Кому да възложим надеждата си? Кому да се уповаваме? Не трябва ли да кажем: Господи, без Теб загиваме! Помогни ни! Господ Иисус Христос с Възкресението Си от мъртвите срази дявола, победи смъртта, отвори рая, дарува вечен и блажен живот на повярвалите в Него.

Ако искаме да спрем противоречията в обществото, да ограничим сектантството във вярващите, да запазим националните си ценности, да поддържаме българския дух, трябва да съживим православната си вяра в себе си и в другите, да разпалваме християнската си любов, да стоплим изстиналите си чувства, да издигнем националното си съзнание. Само така ще можем да се удостоим с благословението на Възкръсналия Христос и ще чуем с духовните си уши: „Дерзайте! Аз съм, не бойте се!”

С трикратното „Христос Вооскресе!” Високопреосвещеният митрополит Николай поздрави всички боголюбиви християни, след което възглави Пасхалното богослужение в катедралния храм „Успение Богородично” в град Пловдив. В съслужение с архиерея бяха Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещененоиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, духовните надзорници при Пловдивска митрополия - ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев, храмовото духовенство, миитрополитския протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор с диригент протопсалт Георги Радев.

След приключване на Пасхалната утреня с възгласа „Благословено Царство...” започна Пасхалната света Литургия. Много от присъствищите боголюбиви миряни пристъпиха към причастяване със светите Тайни Христови. Пасхалната света Литургия завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитсият протодякон Илиян Александров и с всепобедния възглас:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОCКРЕСЕ!

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1268-15042017g-posreshtane-na-blagodatniyat-ogan-v-mitropolitskiya-hram-qsv-vmchtza-marinaq-gr-plovdiv.html

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1269-15042017g-vazkresenie-hristovo-pasha-katedralen-hram-uspenie-bogorodichno-gr-plovdiv.html

 

 

Снимки

Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в ПловдивПасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив Пасха Господня в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »