ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богослуженията в Пазарджишка духовна околия от Вход Господен в Йерусалим до Възкресение Христово

18 април 2017 20:07, Пловдивска митрополия
 Вход Господен в Йерусалим  в град Пазарджик

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, възглави богослуженията от Цветница до светото Възкресение Христово в поверената му духовна околия.

✝6 Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим /Цветница/

На празника Вход Господен в Йерусалим, 6 Неделя на Великия пост, когато Църквата съпреживява тържественото влизане на Възседналия "син на подяремница" Господ Иисус Христос в Йерусалим, в катедралния храм „Успение Богородично” в Пазарджик вторият викарен епископ възглави архиерейска св. Литургия в съслужение със секретаря на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и свещ. Спас Дичев. Много жители на град Пазарджик присъстваха в този празничен ден в храма, за да отправят молитвите си към Всеподателя Бога и си вземат благословена върбова клонка, която отнесоха в домовете си. В своята проповед епископ Яков припомни евангелските събития за посрещането на Спасителя в град Йерусалим, как само след дни приветствалите Го с "Осанна!" завикаха "Разпни Го!" и добави:

"Няма нищо ново под слънцето. Дяволът е изкушавал тогава хората, прави го и днес. Днешните хора сме дори по-лоши и безумни от тогавашните. Ние забравихме Бога, отдадохме се на греха и дори не помисляме за душите си. Затова и в днешния ден Църквата ни призовава да отворим сърцата си и поканим Христа да влезе вътре, както днес влезе в град Йерусалим. Защото Той каза, че чука на вратите и чака да Му отворим. Нека внимаваме и не позволяваме изкусителят дотолкова да замъгли умовете ни, че и ние да викаме "Разпни Го!", а през оставащите дни да издигнем духовния си взор към Небето и така Христос да възкръсне в мислите и делата ни".

Викарният епископ поздрави всички именници за празника им и преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на епархията Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Тържеството завърши с многолетствие.

Последование на 12-те евангелия в катедралния храм "Успение Богородично" в Пазарджик

На Велики четвъртък Константийският епископ Яков отслужи Последованието на 12-те евангелия в храм „Успение Богородично“. С него съслужиха протойерей Боян Кочев и свещ. Спас Дичев.

Тогава светата Църква съпреживя отново светите и спасителни Христови страдания: предателството на Юда, отричането на св. апостол Петър, злочестия съд над нашия Господ и Спасител Иисус, оплюванията, подигравките от народа, поруганията и побоя от страна на войниците, разпъването на Изкупителя между двама разбойници и Неговата кръстна смърт, описани от светите евангелисти в прочетените 12 евангелски текста.

Много енориаши и гости на храма станаха съпричастни на тези последни събития от земния живот на нашия Спасител. Всички съучастваха в молитвите и се поклониха и целунаха светите нозе на Христа, увиснали на Кръстното дърво, когато по време на богослужението беше изнесен за поклонение Кръстът с образа на разпнатия Христос.

В края на богослужението епископ Яков призова: „Повече от 40 дни се подготвяме с пост и покаяние, за да посрещнем достойно Голготската саможертва и нейния плод – изкупването от смъртта. Затова Христос трябваше да пострада и с човешкото Си естество да се върне в пръстта, а с Божественото Си да слезе до дълбините на ада, откъдето да изведе всички старозаветни праведници. Нека всеки от нас да утихне в дълбината на сърцето си, както цялото творение утихва в тези превелики дни и да си даде ясна сметка, че Христос пострада и заради нас, за да можем с изпълнени с благодарност сърца да посрещнем и възкръсналия наш Спасител“.

Архиереят прикани всички и в петъчния ден да се съберат отново в храма, за да съучастват в последованието на Христовото опело и заедно с учениците на Иисуса да се преклонят пред Неговото безгранично смирение.

Велики петък. Опело Христово в катедралния храм "Успение Богородично" в Пазарджик

„О, Христе, Животе, в гроб положен си бил и от ужас ангелските войнства тръпнеха, снизхождението Твое славейки!“

С тези думи светата Църква начева надгробния си плач над Тялото на своя Господ всяка година в най-скръбния ден от човешката история. На Велики Петък с благословението на Пловдивския митрополит Николай последованието на Опело Христово в катедралния храм „Успение Богородично” възглави Константийският епископ Яков в съслужение с протойерей Боян Кочев и свещеник Спас Дичев. По време на богослужението всички се подредиха около плащаницата с изобразеното мъртво Тяло на нашия Господ Иисус Христос и изпяха стиховете на трите статии от опелото, изпълващи очите със сълзи, а сърцата - с радостна скръб. След това беше извършено траурно шествие около храма, придружено от печалния зов на църковните камбани, призоваващ всички към покаяние и преклонение пред Христовата саможертва. При завръщането си в храма всички присъстващи за последно целунаха плащаницата, просейки от Бога прощение на своите грехове, заради които се наложи Христос да пострада до смърт.

В края на службата епископ Яков се обърна към народа: „Братя и сестри, тази вечер положихме началото на най-великото чудо, което се е случвало някога – смъртта да бъде победена чрез смъртта. Днес положихме в земята Тялото на нашия Господ Иисус Христос, с което се убеждаваме, че Той напълно е приел нашето естество. Христос прие доброволно да пострада, да приеме като човек смърт и да слезе дори до ада, за да може да изведе от там нашите прадеди и да отвори за тях райските врати, заключени за човеците при грехопадението. Приемайки плът и претърпявайки всичко с търпение, Господ ни показа, че и ние можем всичко да понесем. Затова когато някой ни хули, гони, обижда, да си спомним, че първо Него са хулили, гонили, обиждали. Но освен това, Христос ни завеща и нещо още по-велико – Своята любов. Затова, братя и сестри, нека носим Неговата любов, нека тя да цари между нас, за да може с нея да получим и Христовия мир – първото наследие, което учениците Му получиха след Неговото Възкресение. Нека тази нощ сърцата ни осъзнаят какво велико чудо ще стане в утрешния ден, да осъзнаем греховността си без да се самооправдаваме, да издигнем взора си към нашия Спасител и отправим молитвите си към Него, така както в утрешния ден ще изведе прародителите ни от ада, така и нас да изведе от греховете, за да можем като отидем при Него, да чуем заветните думи: „Днес ще бъдеш с Мен в рая!“

Посрещане на Благодатния огън в Пазарджик

На 15 април в 21,15 ч. пред катедралния храм "Успение Богородично" беше посрещнат Благодатният огън, който по-рано през деня снизходи над гроба Господен в Йерусалим. Всички светилници в храма бяха загасени. При пеенето на стихирата "Твоето Възкресение, Христе Спасителю, ангелите възпяват на небесата; удостой и нас на земята с чисти сърца да те славим", епископ Яков запали престолния седмокандилник и всички останали кандила и свещи. Архиереят поздрави с пасхалния поздрав "Христос Воскресе!" и раздаде от огъня на пристигналите специално за посрещането му свещеници от околията и миряни от храма и града.

ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - ПАСХА

"Ден на Възкресението е, да просияем от тържеството и един другиго да прегърнем. На тези, които ни ненавиждат, да кажем: братя! и всичко да им простим заради Възкресението и така да възкликнем: Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, и на тези, които са в гробовете, живот дарува".

Така зове своите чеда светата Православна Църква в този най-светъл ден на годината - деня на Христовото Възкресение от мъртвите. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Пасхалната св. Литургия в катедралния храм "Успение Богородично" в Пазарджик възглави Константийският епископ Яков. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и енорийските свещеници при храма свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров. Преди началото епископ Яков раздаде на присъстващите Благодатния огън, донесен по-рано вечерта в храма. След това всички излязоха с лития в църковния двор, където на приготвен аналой беше поставена икона на светлото Христово Възкресение. Архиереят прочете утринното евангелско четиво, след което точно в полунощ при празничен камбанен звън възгласи пасхалния поздрав „Христос Воскресе!“, на което всички отговориха „Воистину Воскресе!“ и запяха тропара на празника. След това литията се върна и спря пред затворените врати на катедралата, които епископ Яков блъсна при думите"Господ на силите, Той е Цар на славата" и всички заедно влязоха в храма. Архиереят застана на архиерейския трон и всички минаха да се поклонят на светия Кръст, светото Евангелие и образа на Христовото Възкресение, при което се поздравяваха един другиго с Пасхалния поздрав „Христос Воскресе!“.

През цялото време на службата се усещаше особената пасхална радост, която неизменно съпътства този най-велик ден в историята на човечеството и въпреки късния час, много миряни останаха до края на богослужението. Всички с голяма радост в сърцата си произнесоха Символа на вярата и Господнята молитва и пееха тропара на празника. Голяма част от присъстващите пристъпиха със страх Божий, вяра и любов към Светите Тайни, след като се бяха изповядали и постили.

В края на службата епископ Яков прочете Патриаршеското и Синодално Пасхално послание и благопожела светлината на Христовото Възкресение да засвети в сърцата на всички ни.

На излизане от храма архиереят подари на всички деца по едно червено яйце.

Вечерня в първия ден на Пасха

На 16 април в катедралния храм "Успение Богородично" беше отслужена Вечерня в първия ден на Възкресение Христово – Пасха, по време на която се чете Евангелието на различни езици. Богослужението беше възглавено от Константийския епископ Яков в съслужение с протойерей Боян Кочев и свещ. Спас Дичев.

След като изпяха великия прокимен „Кой бог е велик като нашия Бог?“, свещенослужителите прочетоха евангелското четиво на различни езици - църковнославянски, гръцки и на български език.

Духовниците отново изнесоха за поклонение св. Кръст, св. Евангелие и иконата на Христовото Възкресение, като се поздравяваха с всички присъстващи в храма с пасхалния поздрав "Христос Воскресе!".

За повече снимки посетете сайта на Архиерейското наместничество в град Пазарджик:

http://arhiereiskopz.com/

 

 

 

 

 

Снимки

Вход Господен в Йерусалим в град ПазарджикВход Господен в Йерусалим в град ПазарджикВход Господен в Йерусалим в град ПазарджикВход Господен в Йерусалим в град ПазарджикВход Господен в Йерусалим в град ПазарджикВход Господен в Йерусалим в град ПазарджикВелики четвъртък в град ПазарджикВелики четвъртък в град ПазарджикВелики четвъртък в град ПазарджикВелики четвъртък в град ПазарджикВелики четвъртък в град ПазарджикВелики петък - Опело Христово  в град ПазарджикВелики петък - Опело Христово в град ПазарджикВелики петък - Опело Христово в град ПазарджикВелики петък - Опело Христово в град ПазарджикВелики петък - Опело Христово в град ПазарджикВелики петък - Опело Христово в град ПазарджикВелики петък - Опело Христово в град ПазарджикВелики петък - Опело Христово в град ПазарджикВелики петък - Опело Христово в град ПазарджикВелики петък - Опело Христово в град ПазарджикВелики петък - Опело Христово в град ПазарджикВелики петък - Опело Христово в град ПазарджикПосрещане на Благодатния огън в ПазарджикПосрещане на Благодатния огън в ПазарджикПосрещане на Благодатния огън в ПазарджикПосрещане на Благодатния огън в ПазарджикПосрещане на Благодатния огън в ПазарджикВъзкресение Христово - Пасха  в град ПазарджикВъзкресение Христово - Пасха в град ПазарджикВъзкресение Христово - Пасха в град ПазарджикВъзкресение Христово - Пасха в град ПазарджикВъзкресение Христово - Пасха в град ПазарджикВъзкресение Христово - Пасха в град ПазарджикВъзкресение Христово - Пасха в град ПазарджикВъзкресение Христово - Пасха в град ПазарджикВъзкресение Христово - Пасха в град ПазарджикВъзкресение Христово - Пасха в град ПазарджикВъзкресение Христово - Пасха в град ПазарджикВъзкресение Христово - Пасха в град ПазарджикВторо Възкресение Христово в град ПазарджикВторо Възкресение Христово в град ПазарджикВторо Възкресение Христово в град ПазарджикВторо Възкресение Христово в град ПазарджикВторо Възкресение Христово в град ПазарджикВторо Възкресение Христово в град ПазарджикВторо Възкресение Христово в град ПазарджикВторо Възкресение Христово в град Пазарджик
« предишна новинаследваща новина »