ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трети ден на Възкресение Христово в Тетевен

18 април 2017 20:33, Ловчанска митрополия
Трети ден на Възкресение Христово в Тетевен

По традиция на третия ден на Възкресение Христово Ловчанският митрополит Гавриил отслужва Божествена Света Литургия в Тетевенския манастир „Св. прор. Илия“. И тази година верен на традицията той пристигна в красивия планински град, за който Иван Вазов е казал, че ако не видиш Тетевен, не си видял България. Тук владиката бе посрещнат с празничен църковен звън от манастирските камбани и от много вярващи, дошли да се черкуват и да получат архиерейското благословение.

Тетевенският манастир е възникнал около 13 век, още в началото на своето съществуване той става много известен, доказателство за това е дървеният кръст със сребърен обков, изобразяващ евангелски сцени - дар от самия български цар Иван Шишман. По време на турското робство манастира е бил един от големите духовни просветни центрове в Северна България, към него е имало богата за онова време библиотека, както и училище за духовници. Манастирът е притежавал и голям скрипторий, в който работели много книжовници. През 18 век Тетевен бил опустошен от кърджалийски пълчища от 3000 къщи останали само 4, светата обител обаче оцеляла, но никога вече не достига миналия си разцвет. През средата на 19 век манастирът е ремонтиран.

В светата Литургия съслужително участваха архиерейският наместник на Тетевенска духовна околия ставроф. ик. Борис Борисов и ставроф. ик. Павел Лалев от село Рибарица. След службата владиката раздаде с благословение икони на светото Възкресение Христово.

По-късно Ловчанският архиерeй проведе среща с инициативен комитет за възстановяване на Тетевенския манастир, който комитет е подкрепен и от община Тетевен. Владиката изслуша участниците в комитета и даде ценни насоки и препоръки за по-нататъшната им дейност.

 

 

Снимки

Трети ден на Възкресение Христово в ТетевенТрети ден на Възкресение Христово в ТетевенТрети ден на Възкресение Христово в ТетевенТрети ден на Възкресение Христово в ТетевенТрети ден на Възкресение Христово в ТетевенТрети ден на Възкресение Христово в ТетевенТрети ден на Възкресение Христово в ТетевенТрети ден на Възкресение Христово в ТетевенТрети ден на Възкресение Христово в ТетевенТрети ден на Възкресение Христово в ТетевенТрети ден на Възкресение Христово в ТетевенТрети ден на Възкресение Христово в Тетевен
« предишна новинаследваща новина »