ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светейшият патриарх Неофит взе участие в тържественото първо заседание на 44-то Народно събрание

19 април 2017 11:08, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит посети днес сградата на Народното събрание

В средата на Светлата седмица Негово Светейшество Българският патриарх Неофит посети сградата на Народното събрание, за да вземе участие в официалното първо заседание на новия 44 парламент на Република България. Той бе придружен от гл. секретар на Св. Синод преосвещения Мелнишки еп. Герасим.

Заедно с предстоятеля на БПЦ в парламента присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Огнян Герджиков и министрите от служебното правителство, представители на другите вероизповедания в страната, евродепутати, представители на институции и на дипломатическия корпус.

Негово Светейшество зае отреденото му почетно място пред трибуната на Народното събрание откъдето проследи хода на тържественото заседание. В израз на уважение при влизането му в залата депутатите спонтанно станаха прави.

Съгласно Конституцията (чл. 76) заседанието бе открито от най-възрастния присъстващ народен представител, който в 44-тото Народно събрание е Тома Томов. Броени дни след Светлото Христово Възкресение той припомни началото на възкресението на Българската държава с „първото законодателно българско народно събрание” на Оборище, където пред „черковната маса със Светото евангелие и Кръста” под председателството на Панайот Волов заседават „просветени и просветлени”, „дали клетва пред Бога и пред народа” народни представители, между които трима свещеници, 13 учители, 11 занаятчии, 19 търговци, 17 земеделци и 1 лекар. Като изрази своята увереност в Христовото Възкресение, г-н Томов подчерта, че от невидимия свят тези, както ги нарича Захари Стоянов „ангели” – оборищенските депутати, днес гледат своите наследници и искат те да успеят за благоденствието на българския народ. "Има видим, има невидим свят. Тези български ангели гледат нас. Ревностно искат да успеем, да не се спънем, да не се провалим. Трябва най-сетне да оправим дома ни. Да си върнем децата, които натирихме по света", заяви г-н Томов.

Настоящите народни избранници, 234 присъстващи от 240-те избрани, положиха клетва в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

При началото на деловата част представители на партиите и коалициите представените в Народното събрание направиха своите изявления, като преди изказванията си от трибуната те вземаха благословение от Светейшия патриарх.

На официалната снимка на 44-то Народно събрание на стълбището на парадния вход Светейшият патриарх Неофит застана на челно място заедно с първите в Държавата - председателя на НС Димитър Главчев, президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и др. в реда, който му отрежда държавния протокол.

"Пожелавам на народните представители от 44-ото Народно събрание да работят за България и да обичат българския народ" - каза пред журналисти Светейшият Български патриарх на излизане от сградата на парламента.

За първи път Българският патриарх (тогава в лицето на патриарх Максим) влезе в пленарната зала през 2001-ва година. Оттогава насам предстоятелят на БПЦ-Българска патриаршия неизменно присъства в залата на парламента,, когато се заклеват представителите на държавната власт – президенти, депутати и министри.

Текст: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Снимка: http://www.parliament.bgСнимка: http://www.parliament.bgСнимка: http://www.parliament.bgСнимка: Ладислав Цветков, http://btvnovinite.bg
« предишна новинаследваща новина »