ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир

19 април 2017 21:47, Неврокопска митрополия
Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир

„Христос Воскресе! – Воистину Воскресе!” С тези думи ще се поздравяват православните християни в идните четирrдесет дена (до Възнесение Господне). Тези думи огласиха вчера и една от древните обители в Неврокопска епархия – Роженския манастир.

По традиция Светли вторник е един от големите празници на обителта - празника на Иверската чудотворната икона на Св. Богородица, чието копие от векове се намира в Роженския манастир – известната Роженска чудотворна икона на Майката Божия.

Службата бе възглавена от Врачанския митрополит Григорий, заедно с Неврокопския митрополит Серафим и Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир. За службата бяха дошли множество православни християни, които се включиха в традиционното литийно шествие след литургията.

„Господ Иисус Христос възкръсна явно, възкръсна и се яви на своите ученици, така че тук говорят фактите. Христос възкръсна от мъртвите и за умрелите стана начатък, защото ако не беше това възкресение, св. ап. Павел ни казва, суетна щеше да е нашата проповед, суетна и вашата вяра. Но след като станаха всички свидетели на това възкресение ние вече с вяра изповядваме Господ Иисус Христос възкръснал тридневно от мъртвите”, каза в проповедта си митрополит Григорий, който за първи път служи в Роженската св. обител като митрополит. Той пожела „светлината изгряла от Гроба Господен да озари и изпълни сърцата и душите на всички. Да достигне до всички кътчета на нашите сърца, да ги освети и осветли и да изгони от тях всякаква вражда, завист и злоба”.

Митрополит Серафим пък благодари на Врачанския митрополит Григорий и на епископ Евлогий, че са взели участие в духовната радост на Неврокопска епархия. Той подчерта, че традицията да се отдава почит на Майката Божия дни след Възкресението Христово идва още от първите векове, когато според църковното предание архангел Гавриил пръв благовестил на Св. Богородица, че нейният Син е възкръснал. Тя първа получила вестта, че ще роди Спасителя на света и първа получила вестта, че Той е Възкръснал от мъртвите, така както е и обещал.

След богослужението бе извършено и литийното шествие и водосвет, като всички присъстващи имаха възможността да се поклонят на чудотворната икона и да получат за благословение иконка с образа на чудотворната икона и червено яйце.

Пасхалната радост грееше в лицата на всички.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Литийно шествие с чудотворната икона Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир Празникът на Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир
« предишна новинаследваща новина »