ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светейшият патриарх Неофит и Президентът Румен Радев уважиха празника на Военната академия в София

20 април 2017 12:47, Отдел "Връзки с обществеността"
Светейшият патриарх Неофит и Президентът Румен Радев уважиха празника на Военната академия в София

С празнична света Литургия започнаха тържественото честване на 105-годишнината от основаването на Военна академия „Г. С. Раковски”. Във военния параклис посветен на небесното войнство „Св. Архангели” се събраха на Светли четвъртък Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и президентът и главнокомандващ Българската армия генерал–майор Румен Радев, заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, началникът на ВА „Г. С. Раковски” генерал–майор Груди Ангелов, офицери, преподаватели, слушатели и студенти на Военната академия и гости.

Светата Литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Герасим - главен секретар на Св. Синод и столично духовенство.

В края на богослужението Негово Светейшество, поздрави г-н Президента и всички присъстващи с Христовото Възкресение и отправи приветствие и благопочелания за напредък във военно дело и изкуство, и успех във всяко добро начинание.

След края на литургията Президентът и Негово Светейшество се отправиха към паметника на патрона на висшето военно учебно заведение Георги Стойков Раковски, който се издига пред храма на академията, където бяха поднесени венци и цветя. След едноминутно мълчание в памет на героите прозвуча Химнът на Р България и Ботевия марш.

Тържественото честване продължи в залата на Военна академия, където официалните гости, преподавателите и обучаващите се в Академията проследиха документален филм посветен на годишнината, проследяващ историята на най-старото висше военно училище в България и съвременното ниво на обучение в нея.

За ролята на Военната академия „Г.С. Раковски” за отбраната на страната в миналото и днес говори и нейният ръководител генерал–майор Груди Ангелов. В своето празнично приветствие президентът и главнокомандващ БА генерал-майор Румен Радев, който е и бивш възпитаник на Академията, благодари на висококвалифицирания преподавателски екип за ценните знания, в сферата на сигурността и отбраната, гражданско-военните отношения, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии от НАТО, които на изключително високо ниво преподават на своите възпитаници, отбеляза някои от проблемите пред Българската армия и пожела здраве, настойчивост и успех в тяхното разрешаване.

Последва размяна на почетни знаци на Президента на Републиката и Военна академия.

 

 

Снимки

Светейшият патриарх Неофит и Президентът Румен Радев уважиха празника на Военната академия в СофияСветейшият патриарх Неофит и Президентът Румен Радев уважиха празника на Военната академия в София
« предишна новинаследваща новина »