ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светли петък е празникът на Клисурския манастир край гр. Вършец

20 април 2017 16:24, Видинска митрополия
Светли петък е празникът на Клисурския манастир край гр. Вършец

На 21 април Църквата Христова ще отбележи Богородичния празник „Живоприемен източник“, който винаги се почита на Светли петък - седмицата след Възкресение Христово.

По този повод от 9:00 ч. с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, ще бъде отслужена тържествена света Литургия в централния храм на Клисурската света обител „Св. св. Кирил и Методий“, край гр. Вършец.

По традиция на Светли петък, Клисурската света обител събира вярващия народ от Северозапада и гости, за да отбележи подобаващо празника на Божията Майка, Която разпръсва Своите живителни струи в сърцата на хората и е тяхна подкрепа, опора и вдъхновение.

Пасхалната света Литургия ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянската света обител, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан и духовници от епархията и гости.

След светата служба ще бъде направено литийно шествие до параклиса „Живоприемен източник“, намиращ се извън манастирските стени, където ще бъде отслужен и водосвет, както и ще бъдат поръсени християните за здраве и благословение.

В манастира при параклиса посветен на празника се намира и извор с лековита вода, която носи благословението на Света Богородица.

 

 

« предишна новинаследваща новина »