ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат новият, пасхален, бр. 8 на „Църковен вестник”

20 април 2017 19:31, Българска Патриаршия
Излезе от печат новият, пасхален, бр. 8 на „Църковен вестник”

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

По повод настъпването на величествения и светъл празник на Възкресението на Спасителя Иисус Христос от мъртвите, с радост представяме новия, пасхален, брой 8 на „Църковен вестник”. Всред света, давещ се под напора на всякакви различни беди, съпровождащи отдалечаването от Бога и загубата на смисъла на живота, Той – Богочовекът, понесъл Кръст на раменете Си, въздига кандилото Си на Разпятието, за да „свети на всички вкъщи” и върне радостта в домовете не за временно, а завинаги. Защото Христос е изворът на радостта и на веселието. Той е самата Вечна Радост и Вечно Веселие.

Ео защо и първата дума на Възкръсналия Христос към жените мироносици и Неговите ученици е: „Радвайте се!” ПОСЛАНИЕТО НА РАДОСТТА – на св. ап. Павел до Филипяни, ни предава чудното апостолско тълкувание на радостта. (Стр. 6)

Духовната радост от Христовото присъствие в света, от сошествието на Светлината в земния мрак, се ознаменува всяка година на Велика събота от ЧУДОТО НА ЧУДЕСАТА – слизането на Благодатния огън в храма на Възкресението в Йерусалим. И тази година пасхалният брой отделя централно внимание на това събитие, видяно през очите на очевидци – древни свидетели и наши съвременници. (Стр. 4,6)

Обновлението на необяснимо оживелия за учените Божи Гроб и подробности по съпътстващите го събития може да се проследят на стр. 4-5.

ПАТРИАРШЕСКОТО И СИНОДАЛНО ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ ще се прочете от амвона на всеки български храм в неделния ден на Възкресението Христово, за да се утвърди и преподаде отново архиерейската благодат и мир на нашия Господ Иисус Христос в общението на Светия Дух. (Стр. 1,3)

„И ти си, и аз съм, и двамата сме Христови. Всички ние, които сме в Църквата, сме Христови агънца. И Христос ни чака с отворени обятия, за да ни прости греховете. Нищо вече не е страшно, защото Христос възкръсна….” - Тези утешителни думи, отечески призоваващи към съучастие в Христовата възкресна ПОБЕДА НАД ВСЯКА СМЪРТ – духовна, душевна и телесна, прозвучават от амвона на свещенослужителя, застанал на пост „да развърже греховете” на земята и отправи каещия се към щастието на небесата. (Стр. 3)

Какво е Възкресният ден и какво е съботата? Защо им се отделя толкова централно внимание и през седмичния, и през годишния богослужебен цикъл? Каква е тяхната тайна? Отговорът идва чрез РАЗМИШЛЕНИЕ ЗА ВЪЗКРЕСНИЯ ДЕН И СЪБОТАТА на св. Исаак Сирин. (Стр. 6)

„Църковен вестник” се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цената за годишен абонамент за 2017 г. е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. „Оборище” №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »