ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Старозагорци настояват бившия болничен храм да бъде върнат на митрополията

21 април 2017 14:29, Старозагорска митрополия
Старозагорци настояват бившия болничен храм да бъде върнат на митрополията

Регионална кръгла маса под надслов „Духовно болнично обгрижване –проблеми и практики“ на Велики четвъртък организираха Старозагорската света митрополия,Областна администрация ,Община Стара Загора,Тракийския университет и сдружение „Приятели на Русия и православния свят“.Събитието се проведе под патронажа на Старозагорския митрополит Киприан, областния управител проф.Веска Шошева, кмета на Стара Загора Живко Тодоров и ректора на Тракийския университет проф.Иван Въшин.

В своето приветствие митрополит Киприан сподели: „Църквата, още от самото си създаване, смята за своя особено важна мисия грижата за болните и страдащите. Говорейки за последния съд, Господ Иисус Христос казва: “Бях болен и ме посетихте”(Мат. 25:36). Спасителят приема всеки, който се нуждае от лечение, като страдащ член от Неговото тяло и на Църквата. Така Той отъждествява вниманието към Него с посещението на всеки болен . Знаем, че през годините на своя земен живот Спасителят не само проповядва, но и лекува. Любовта Му към хората се изразява не само с поученията му, но и с чудесата, които извършва, за да възстанови здравето им. Тези грижи Той завещава и на учениците Си, казвайки им: “Болни изцерявайте, прокажени очиствайте, мъртви възкресявайте, бесове изгонвайте” (Мат.10:18).

Настоящия научен форум разглеждаме като продължение на съвместната дейност на църквата и медицината.Като пожелаваме успех на всички участници, вярваме , че това е ново начало на традиция, която се възражда в полза на хората.

Надяваме се, с подкрепата на държавните и общински власти, както и на гражданското общество, по-скоро да се върне болничния храм на Светата митрополия, за да може там да се създаде просветен и социален център, така необходим за престолния ни град.Бог да благослови доброто начинание! „

Шест доклада бяха представени по време на форума.Основното послание в тях беше насочено към връщането на духовните грижи в болничните заведения в цялата страна, както и неотложното възстановяване на болничния храм на територията на УМБАЛ“ Проф.д-р Стоян Киркович“,съществувал до 1944 година и превърнат в морга от атеистичната власт.

 

 

Снимки

Старозагорци настояват бившия болничен храм да бъде върнат на митрополиятаСтарозагорци настояват бившия болничен храм да бъде върнат на митрополиятаСтарозагорци настояват бившия болничен храм да бъде върнат на митрополиятаСтарозагорци настояват бившия болничен храм да бъде върнат на митрополиятаСтарозагорци настояват бившия болничен храм да бъде върнат на митрополията
« предишна новинаследваща новина »