ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия на Живоприемни източник

21 април 2017 17:43, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия на Живоприемни източник

На Светли петък, 21 април, когато Църквата почита и благодари на Божията Майка с празника Живоприемни източник, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполския епископ Арсений, първи викарий на митрополита, възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. преп. мчца Параскева Петка” в Пловдив. С викарния епископ съслужиха ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Емил Паралингов – председател на храма, дякон Николай Мандажиев и дякон Александър Ангелов. Песнопенията изпълни протопсалт Георги Радев.

В този светъл ден старинният храм, известен и с прекрасната си икона „Живоприемни източник”, се изпълни с благочестиви християни, дошли да отправят молитви към Божията Майка Пресвета Богородица, да съучастват с душите и сърцата си в светата Литургия, още възрадвани от скорошното Възкресение Христово. Те изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш...”. По време на Причастния канон Негово Преосвещенство епископ Арсений се обърна към верния Божи народ с вдъхновено слово за произхода на днешния празник и безмерната милост на Пресвета Богородица, в което каза:

„Светата Църква всяка година в петък от Светлата седмица чества празника на Пресвета Богородица Живоприемен или Живоносен източник. В този преславен ден Тя стана източник Живоприемен и източник Живоносен, както я възпява Светата Църква днес. Тя стана приемник и проводник на Божествена чудотворна живителна сила, стана Божествен животворящ източник.

Днес според стародавната традиция ние сме се събрали в този старинен и емблематичен за града ни храм, посветен на св. преп. мчца Параскева, за да изпълним призива на Ангела, да възвестим и да се радваме заедно със Света Богородица за Нейния възкръснал Син. И разбира се, Пресветата Дева сега е с нас и се радва, и се моли на Бога за нас, защото Тя ни обича. За голямото изобилие на Божествена любов и милост, която Тя източва за света, Светата Църква я нарича Живоносен източник. Както естественият източник на вода умиващ човека, утоляващ неговата жажда и напояващ жадната земя, така и Пресветата Дева източила за света Живата вода, която е Христос, Който уми нашата сквернота, утоли жаждата на цялата земя и на цялото човечество, изнемогващо под тежестта на греха, проклятието и смъртта. Тя послужи на голямото дело на нашето спасение. От Нея възсияло Слънцето на Правдата, даващо ни живот, и всичко. Заедно с Нея ние оплакахме "Слънцето, слязло в гроба", но заедно с Нея се зарадвахме за Неговото въздигане от гроба. Да прославим сега Царицата Небесна, да изпросим Нейното майчинско застъпничество, да изпросим милост, която Тя щедро източва за всички, прибягващи към Нея. Пресвета Богородице, сподоби ни винаги да се причастяваме от Твоя Живоносен източник, научи ни да обичаме Твоя Син и да вършим волята Му. Помогни ни завинаги да запазим радостта от Неговото Възкресение и приеми ни, заедно с Ангела да ти пеем: „Пречиста Дево, радвай се, Твоя Син Възкръсна тридневен от гроба. Амин.”

След края на светата Литургия епископ Арсений отслужи водосвет в двора на храма. Архиереят благослови всички присъстващи и ги поръси със светена вода, като преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1271-21042017g-svetli-petak-zhivopriemni-iztochnik-arhiereiska-sveta-liturgiya-i-pashalen-vodosvet-v-hram-sv-prep-paraskeva-petka-gr-plovdiv.html

 

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия на Живоприемни източникАрхиерейска св. Литургия на Живоприемни източникАрхиерейска св. Литургия на Живоприемни източникАрхиерейска св. Литургия на Живоприемни източникАрхиерейска св. Литургия на Живоприемни източникАрхиерейска св. Литургия на Живоприемни източникАрхиерейска св. Литургия на Живоприемни източникАрхиерейска св. Литургия на Живоприемни източникАрхиерейска св. Литургия на Живоприемни източникАрхиерейска св. Литургия на Живоприемни източникАрхиерейска св. Литургия на Живоприемни източник
« предишна новинаследваща новина »