ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска служба на Светли петък – Живоприемни източник

21 април 2017 19:04, Ловчанска митрополия
Архиерейска служба на Светли петък – Живоприемни източник

На Светли петък – Живоприемни източник, Ловчанският митрополит Гавриил отслужи света Литургия в махала Баба Стана, намираща се близо до с. Орешак. На това изключително живописно и уединено място някога са се поселили наши предци, за да се спасят от посегателствата на турците по време на робството. Днес тук постоянно живеят едва няколко човека, но през лятото се оживява заради неповторимата природа и отдалечеността от суетата на цивилизацията.

Малкият живописен храм, носещ името „Св. Богородица – Живоприемни източник“, винаги се изпълва, когато в махала Баба Стана идва да служи епархийският архиерей. И тази година не бе по-различно: вярващи от Орешак, Троян и Ловеч бяха дошли, за да се черкуват тук днес, въпреки снега, който бе покрил земята наоколо.

В съслужение с митрополит Гавриил участваха ставроф. ик. Марин Божков от Троян и свещ. Тихон Борисов от Ловеч.

След службата владиката говори за смисъла на Христовото Възкресение за човека и човечеството като цяло. Той говори също и за чудотворните Богородични икони. Митрополит Гавриил каза, че всяка икона може да въздейства чудотворно, това зависи от духовното състояние на този, който пристъпва към нея, и от силата на вярата му, но върху чудотворните икони почива особена Божия благодат.

Беше отслужен и водосвет.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

 

Снимки

Архиерейска служба на Светли петък – Живоприемни източникАрхиерейска служба на Светли петък – Живоприемни източникАрхиерейска служба на Светли петък – Живоприемни източникАрхиерейска служба на Светли петък – Живоприемни източникАрхиерейска служба на Светли петък – Живоприемни източникАрхиерейска служба на Светли петък – Живоприемни източникАрхиерейска служба на Светли петък – Живоприемни източникАрхиерейска служба на Светли петък – Живоприемни източник
« предишна новинаследваща новина »