ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на Православието в Пловдив

23 април 2017 18:58, Пловдивска митрополия
Празник на православието в Пловдив

Прекрасен, вълнуващ и трогателен спектакъл под надслов „Оставете децата да дохождат при Мене” изнесоха 100 деца от Пловдивска епархия вечерта на 22 април в препълнения Драматичен театър „Н. О. Масалитинов” в Пловдив. Малките артисти, които изучават основите на светата православна вяра като свободно-избираем предмет в училище, представиха с огромна вяра, любов и детска чистота сцени от Новия Завет, свързани с земния живот на нашия Господ Иисус Христос и Пресвета Богородица. Спектакълът бе организиран с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай от Културно-просветния отдел на Пловдивската митрополия. Адаптацията на новозаветните сцени бе на г-жа Недка Чолакова, завеждаща Културно-просветния отдел, а сценографията - на Евгени Михайлов от същия отдел на митрополията. Специално участие взе актьорът Симеон Алексиев, превъплътил се в ролята на древен мъдрец.

Стотици зрители, сред които беше и председателят на Общинския съвет на гр. Пловдив г-жа Савина Петкова, станаха свидетели на много красота и на всепленяващата детска искреност, с която малките Христолюбиви ученици пресъздадоха евангелските сцени в хронологичен ред. Най-напред под светлините на прожекторите излязоха красивите деца от ОУ „Пенчо Славейков” в с. Белащица с преподаватели Йорданка Петкова и Румяна Миткова, които представиха Въведение Богородично. Малките артисти в образите на светите и праведни богоотци Йоаким и Анна, родителите на Пресвета Богородица, повториха техните молитви към Бога, както и въвеждането на малката Мария в храма, преди да пожънат бурни и заслужени аплодисменти. Театралните декори, съчетани със съвременни аудио-визуални ефекти и автентични за древните времена костюми, спомогнаха за голямото въздействие върху зрителите.

Вълнуващите събития от евангелския разказ за Светото Благовещение представиха ученици от 2 клас в СУ „Св. Константин-Кирил Философ” – гр. Пловдив с ръководители Десислава Кръстева и Кръстанка Станулова. С много радост те повториха щастливата вест, известена на Пресвета Дева Мария от св. архангел Гавриил – за зачеването и раждането на нашия Господ и Спасител.

Библейските събития, свързани с Рождество Христово, пресъздадоха учениците на ОУ „Пенчо Славейков” – гр. Димитровград с преподавател Делян Тодев. Над сцената заблестя Витлеемската звезда, появиха се пастирите и мъдреците от Изток, всеобща бе радостта от раждането на Спасителя. С певческия си талант блесна Даяна Славова, която изпя изключително красиво песен, посветена на Рождество Христово.

Притчата за Сеяча преразказаха и разтълкуваха талантливите деца от НУ „П. Р. Славейков” с преподавател Стана Георгиева. След тях на сцената излязоха възпитаниците на Красимира Йорданова от СУ „Св. Константин-Кирил Философ” – гр. Пловдив, които пресъздадоха забележителната Проповед на планината, описана в Евангелието на св. ап. Матей, като повториха ония спасителни думи за блаженствата, изречени от нашия Господ и Спасител Иисус Христос.

Притчата за Блудния син представиха ученици от същото училище с преподаватели Десислава Кръстева и Кръстана Станулова. Талантливите деца от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, изучаващи основите на вярата при Екатерина Тошева и протойерей Кирил Тошев, представиха изключително артистично евангелските събития, свързани със Светото Възкресение Христово. След многомесечния труд, репетеции и много положени усилия всички малки артисти излязоха заедно на сцената и бяха бурно и продължително аплодирани. В очите им се четеше щастието на деца, наистина отишли при Христа, открили даже в най-ранна детска възраст смисъла на човешкото същестуване и радостта от вярата.

След края на спектакъла залата посрещна с аплодисменти и Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който се обърна към всички с думите:

"В благодатта на светоносните дни на Пасхална радост ние изживяваме и духовното щастие да се насладим на таланта, на труда, на молитвата, на успеха на нашите деца. Най-възторжено посрещнаха децата Господ Иисус Христос при Неговия тържествен Вход в Йерусалим. Ето и тази вечер децата разтвориха дверите на нашите сърца, за да влязат в тях и ги докоснат със своята чистота, с благословения талант и с резултата на усърдния труд. Из устите на младенци и кърмачета Бог е приготвил похвала за Себе Си. Ето, тази истинска детска проповед ни трогна. Затрогващо е децата да ни припомнят мъдростта на Христовите притчи, на библейските теми, които пресъздадоха в прекрасни импровизации. Припомниха ни притчата за Сеяча, в която ние съзираме техните души в образа на оная най-благоприятна почва за духовен посев, която дава стократен плод на духа, а плодът на духа е мир, радост, дълготърпение, кротост, въздържание. Това са душите на нашите деца – благоприятна почва, и добре е да знаем, че каквото посеем върху тях, това и ще пожънем. Свещеното Писание ни казва, а животът уверява, че никой човек не бива да се заблуждава, че ако сее трънки, ще бере грозде. Нека използваме благоприятното време на нашия живот и всячески да се постараем в чистите детски души да посеем семето на словото за вечния живот и спасение, семената на вярата и християнски добродетели. И тогава ще се радваме на добрия плод, благословен от Бога.

Децата ни припомниха притчата за Блудния Син и ние съзираме в себе си Блудния син тогава, когато лековато пропиляваме безценното богатство, което нашият Творец, Промислител и Спасител ни дава. Децата ни припомниха, че за нас е по-важно да се опомним, да решим твърдо в себе си да се завърнем при Отца ни, при Бога, в Дома Господен и твърдо да вярваме, че любвеобилният наш Отец, Който в Своята любов към човека отдаде Своя Единороден Син, „та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен”, ще ни прегърне в обятията на Своята безгранична любов, за да пребъдваме с Него във вечно блаженство.

Аз бих искал да припомня и една друга притча – за богатия човек, който дал таланти на трима души. Той щедро възнаградил онзи, който преумножил талантите, и строго наказал оногова, който изгубил таланта си. Бог е дарил щедро с таланти нашите деца. Но не бива да забравяме, че таланта, за да не бъде унищожен, трябва да се развива и поддържа през целия живот. Да преумножаваме талантите в нашите деца. Аз ги благославям и молитвено благопожелавам Бог да им дарува здраве, сили, мъдрост и разум, още творческо дръзновение и много благословени от Бога успехи. Благодаря ви, мили деца.”

Митрополит Николай се обърна и към родителите, които присъстваха в залата, като им благодари за това, че не само не попречили на децата си да дойдат при Христа, а всячески са ги подпомогнали да намерят Пътя, Истината и Живота, да застанат твърдо на вечната скала на светата Православна вяра, да заживеят на най-сигурното място в този живот и в този свят. Митрополитът благодари също на преподавателите, възпитателите и директорите на училища, в които се изучава „Религия – Православие”. Архиереят припомни също съблазните на нашето време и многобройните изкушения, които дебнат да пленят неукрепналите детски души, и пожела на всички деца да останат твърди за тези изкушения, да израстнат духовно и да бъдат достойни чеда на светата Българска православна църква и да радват винаги своите родители.

Под звуците на „Многая лета” митрополит Николай благослови малките прекрасни Христолюбиви деца, както и всички присъстващи, които си тръгнаха от залата на театъра развълнувани и трогнати до дъното на душите си.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1272-22042017g-svetla-sabota-ostavete-detzata-da-dohozhdat-pri-mene-dramatizatzii-po-bibleiski-syuzheti-ot-noviya-zavet-s-uchastieto-na-100-uchenitzi-izuchavashti-sip-religiya-pravoslavie-ot-plovdivska-eparhiya-v-dramatichen-teatar-nomasalitinov-gr-plovdiv.html

 

 

Снимки

Празник на православието в ПловдивПразник на православието в ПловдивПразник на православието в ПловдивПразник на православието в ПловдивПразник на православието в ПловдивПразник на православието в ПловдивПразник на православието в ПловдивПразник на православието в ПловдивПразник на православието в ПловдивПразник на православието в ПловдивПразник на православието в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »