ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Клисурския манастир бе отбелязан Богородичният празник „Живоприемни източник“

24 април 2017 10:07, Видинска митрополия
В Клисурския манастир бе отбелязан Богородичният празник „Живоприемни източник“

На 21 април, в деня когато Църквата почита Богородичния празник Живоприемен източник в Клисурската света обител „Св. св. Кирил и Методий“, край гр. Вършец бе отслужена тържествена света Литургия и с подобаващо благочестие бе почетен денят на Божията Майка, Която се проявява като истинска лечителка и избавителка от телесните и душевни недъзи на скърбящите, както и небесна закрилница на манастира.

Тържествената света Литургия бе оглавена и отслужена с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит, йеромонах Никанор, игумен на Гигинския манастир, йеромонах Спиридон, игумен на Чипровския манастир, йеромонах Стефан от Троянския манастир, свещеник Евгени Калайджиев и йеродякон Вартоломей.

На празничното богослужение присъстваха и духовници от гр. Берковица, гр. Монтана, гр. Вършец, както и много вярващи християни от околностите и гр. София, дошли да се насладят на манастирското духовно тържество.

Молитвените литургийни последования бяха изпълнени от сестрите монахини при Клисурската света обител, архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия и иконом Рафаил Александров.

Молитвено участие в тържественото богослужение взеха Нейно Всепреподобие игуменията на светата обител майка Таисия и сестрите при обителта, които с монашеска ревност и смирение изпълняваха своите послушания, за да протече молитвеното тържество в благолепие, духовност и полза за вярващите християни. На празника присъстваха братята от Боровишката света обител, както и монахиня Макрина от Раковишкия манастир.

Скъп гост на празника в Клисурския манастир бе г-н Огнян Ценков, кмет на Община Видин със своето семейство. По време на празника той благодари за поканата и за грижата, проявена към него и семейството му.

След светата Литургията бе направена лития до параклис „Живоприемни източник“ пред манастира, където бе отслужен и празничен водосвет.

След водоосвещението епископ Сионий поздрави присъстващите християни и им благопожела здраве, дългоденствие и духовни сили. Епископ Поликарп приветства Величкия епископ Сионий от името на Видинския митрополит Дометиан и му изказа благодарност за любовта, грижите и подкрепата, с които обгръща духовните си чеда от Видинска епархия.

В манастирската игуменарна гостите и присъстващите бяха поканени на сладка почерпка, а след това и на празничен обяд.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/2pq40yO

Текст и снимки: йеродякон Вартоломей

 

 

« предишна новинаследваща новина »