ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Томина неделя – Антипасха в гр. Дунавци

24 април 2017 10:08, Видинска митрополия
Томина неделя – Антипасха в гр. Дунавци

На 23 април, във 2 Неделя след Пасха Христова, наречена Томина, или Антипасха, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в гр. Дунавци, в енорийския храм „Рождество Богородично“ от епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит бе отслужена тържествена света Литургия.

В тържественото богослужение съслужиха йеромонах Максим и свещеник Илия Симеонов, енорийски свещеник на крайдунавското селище. Молитвените песнопения на светата Евхаристия изпълни архимандрит Евтимий.

На светата Литургия присъства и г-н Димо Скорчев, кмет на Дунавци, който заедно с енорийския свещеник се потруди за подготвянето и осъществяването на празника.

На Томина неделя по традиция в Дунавци се отслужва света Литургия за здраве, благословение и духовно утвърждение на вярващите християни.

В края на светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която припомни смисъла на неделния ден и отправи призив към вярващите да подражават на вярата, делата и мисионерското служение на св. апостол Тома в името на Господ Иисус Христос. Той припомни на свещенство и народ взаимоотношенията, които трябва да се стремят да имат помежду си, за да може чрез единство, мир и братолюбие да напредват духовно и социално.

След богослужението пред храма бе отслужен празничен водосвет. За здраве и благословение бяха поръсени присъстващите, както и осветена гозба в чест на празника и за единение на всички присъстващи.

Поздрав към епископ Поликарп, духовниците и присъстващите отправи г-н Скорчев, кмет на Дунавци, в който изрази задоволство от добрите и сърдечни взаимоотношения между кметството и Видинска света митрополия.

От свое име и от името на Видинския митрополит Дометианепископ Поликарп благодари на кмета за топлите думи и му пожела Бог по Своята велика милост да го укрепва и благославя в неговото служение за полза на жителите на Дунавци.

След духовното тържество на всички бе раздаден осветен корбан и приготвена празнична трапеза.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/2oz2TZH

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »