ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на св.Терапонтий в столичния митрополитски старинен храм „Св. Петка”

27 май 2010 21:51, Софийска митрополия
Дървото на свещеномъченик Терапонтий

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан празникът на св. Терапонтий в старинния столичен храм „Св. Петка”, където се намира част от дървото, на което е посечен светият български мъченик. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим св. богослужба бе отслужена от Знеполския епископ Йоан. В съслужение с архиерея взеха участие архимандрит Теофан, храмовото духовенство и предстоятели на столични храмове.

В края на службата еп. Йоан поздрави миряните с празника на българския свещеномъченик и припомни, че в древност св. Евхаристия се е извършвала върху гробовете на мъчениците. Епископът преподаде патриаршеския благослов от Негово Светейшество и благодари на предстоятеля протойерей Николай Николов за грижите, които полага за благолепието на храма и изграждането на енория и братство, чиито членове се обучават и въцърковяват в изградения енорийски център при храма. Накрая епископът призова усърдно да почитаме българските Христови мъченици и пожела: „С вяра да живеем и да умираме”.

Не се знае с точност кога „мъчениковото дърво” на св. Терапонтий Сердикийски е донесено в старинния храм „Св. Петка”. Сега то е поставено в ниша в северната страна на притвора, над която стои икона на св. Терапонт, епископ Сардийски. Известно е, че през 1901 г. дървото е там и „отдавна хората получават изцеление от него”.

Преданието говори, че това е дървото, на което е бил посечен свещеномъченик Терапонтий Сердикийски.

Според свидетелствата, преди да бъде съграден притворът, дървото се е намирало в северната част на женското отделение, т. е. по вътрешните стълби към кораба вляво. „Мъчениковото дърво”се изнасяло в двора срещу 27 май, когато се празнува паметта на свещеномъченика и се служело всенощно бдение. Престоявало отвън цялата нощ, а за него завързвали с белезници бесновати, които получавали изцеление. Хората получавали изцеление и от всякакви болести, затова започнали да си отчупват и да се раздава от дървото за благословение, с което може да се обясни и неголемият му размер днес.

Текст: Весела Игнатова begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting

 

 

Снимки

Празник на св.Терапонтий в столичния митрополитски  храм „Св. Петка" - стараПразник на св.Терапонтий в столичния митрополитски храм "Св. Петка" - стараПевцитеПразник на св.Терапонтий в столичния митрополитски храм "Св. Петка" - стараПразник на св.Терапонтий в столичния митрополитски храм "Св. Петка" - стараПразник на св.Терапонтий в столичния митрополитски храм "Св. Петка" - стараПразник на св.Терапонтий в столичния митрополитски храм "Св. Петка" - стараПразник на св.Терапонтий в столичния митрополитски храм "Св. Петка" - стараДворът на старинния храм "Св. Петка"Старинният храм "Св. Петка"
« предишна новинаследваща новина »