ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ И ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД УЧАСТВАХА В СВ. ЛИТУРГИЯ, ОТСЛУЖЕНА В НОВАТА КАТЕДРАЛА НА ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ

30 април 2017 13:04, Българска Патриаршия
Патриарх Неофит пристига в новата Ловчанска катедрала

На 30 април 2017 г., 3 Неделя след Възкресение Христово - на св. жени-мироносици, град Ловеч тържествува, защото в сърцето му бе осветена неговата нова катедрала "Св. св. Кирил и Методий". В осветения храм в присъствието на Светейшия Български патриарх Неофит бе отслужена първата св. Литургия, с която се постави ново благодатно начало в духовния живот на Ловчанска епархия и бе призовано Божието благословение над цялата ни Църква и над целия ни народ.

Св. божествена Литургия бе възглавена от Високопреосвещения митрополит Гавриил Ловчански - домакин на светлото тържество и главен ръководител на завършения и осветен свещен градеж. Съслужиха му и му съмолитстваха синодалните митрополити Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Неврокопски Серафим, Русенски Наум и Врачански Григорий, Преосвещените епископи Мелнишки Герасим - гл. секретар на Св. Синод, Адрианополски Евлогий - игумен на Рилския манастир, Велички Сионий - игумен на Троянския манастир, Знеполски Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, Белоградчишки Поликарп - викарий на Видинския митрополит, както и архим. Пахомий - игумен на Дивотинския манастир, архим. Викентий Митев, архим. Йоан Страшников, йером. Михаил - игумен на Чекотинския манастир, ставр. ик. Мина Минчев и ставр. ик. Александър Георгиев - членове на ВЦС на Св. Синод, ставр. ик. Василий Сарян - началник отдел "Синодални имоти", свещ. Владимир Дойчев - директор на Синодално издателство, ставр. ик. Кънчо Кабадийски - председател на Ловчанския катедрален храм "Св. Троица", ставр. ик. Любомир Казашки - секретар на Ловчанска св. митрополия, прот. Михаил Ковачев - председател на ЦН на осветената катедрала "Св. св. Кирил и Методий", множество духовници от Ловчанска епархия и други епархии на БПЦ, софийският митрополитски протодякон Иван Петков и др.

Поместните православни църкви съучастваха в духовната радост чрез своите представители Нижегородски и Арзамаски митрополит Георги и архим. Филип Василцев (РПЦ), Гюргевски епископ Амвросий, архим. Теодор, архим. Михаил, ставроф. ик. Нелуц Опря (РумПЦ). Специален гост, съслужител и съмолитвеник в Господа по време на освещаването на новия храм в Ловеч и св. Литургия бе схиархимандрит Тимотей Сакас - съвременен духовен старец и игумен на манастира "Св. Дух" (Оропос, ГръцкаПЦ), който е оказал значима духовна и практическа помощ в изграждането на новата Ловчанска катедрала.

Сред официалните гости бяха Негово Величество Симеон II, цар на българите, министър-председателят Бойко Борисов, г-жа Маргарита Вучева, представител на Президента на Р България, г-н Емил Велинов - директор на Дирекция "Вероизповедания" при МС, депутати от 44-то Народно събрание, кметът на гр. Ловеч г-жа Корнелия Маринова, десетки представители на местната и областната администрации и на Българската армия.

Стотици миряни се стекоха с вяра и благоговение на освещаването и на първата св. Литургия в новоосветения храм "Св. св. Кирил и Методий".

Много малки деца се причастиха със св. Христови Тайни в първата св. Литургия, отслужена в новоосветения храм, и така онагледиха смисъла и бъдещето на храма - вярващите хора, които са живите камъни в градежа на Тялото Христово-Църквата, в която се слави Името Божие. Както всеки от нас има нужда от свой покрив и свой дом в житейския си път, така, и дори още повече, имаме нужда от духовен покрив и духовен дом, в който Царството Божие слиза на земята, за да получим дара на личната и съборна среща с Бога. И да възрастваме "докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий, ...до пълната възраст на Христовото съвършенство, та да не бъдем вече младенци, люлеени и увличани от всеки вятър на лъжливо учение, по лукавството на човеците, по хитрото изкуство на измамата, а с истинска любов да растем по всичко в Оногова, Който е глава, - Христос, от Когото цялото тяло, стройно сглобено и свързано чрез всички дарувани свръзки, при действието на всяка част според силите й, нараства, за да се съзижда в любов" (Еф. 4:13-16).

В поздравителното си слово Негово Светейшество Българският патриах Неофит подчерта за святата придобивка - Ловчанския нов катедрален храм - следното: "Възпрепятстван през годините от всевъзможни обстоятелства, този копнеж беше възроден в самото начало на новото столетие, когато по инициативата и с най-активното съдействие на Високопреосвещения Ловчански митрополит и наш събрат Гавриил беше положено началото на величествения градеж, на който всички ние сме свидетели. Настъпи краят на очакванията и благолепният нов Божи дом гостоприемно отваря врати за всички търсещи Бога и жадуващи за спасителната православна вяра. Да благоволи Бог, щото с времето този прекрасен храм да се превърне в истински църковен център на града и епархията, в средище на активен духовен и културен живот, в слава за ловчанлии и притегателно място за гостите на древния и очарователен Ловеч. Нека, както и в апостолско време, свещенослужителите в този храм всеки ден прибавят към Църквата нови членове, които да се спасяват в Господа (Деян. 2:47). Нека молитвите, които ще се отправят в него да достигат до небесата, откъдето нашият Господ и Изкупител Иисус Христос да благославя всички Свои верни, поели по пътя на спасението." (Пълното слово: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=233609 )

Негово Светейшество награди Ловчанския митрополит Гавриил с високия орден "Св. св. Кирил и Методий" - I ст. от името на Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия. Патриарх Неофит дари на своя събрат енголпие с образа на св. Климент Охридски, а за новоосветения храм - икона на св. Богородица Йерусалимска и напрестолен кръст, завещан от приснопаметния Български патриарх Максим.

След първойерарха на Църквата ни слово произнесе Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, който каза: "Храмът Божий е небе на земята, престол Божий и земно жилище на Небесния Цар. Храмът е сърцето на едно селище, от което струят живителните сили на благодатта Божия, които освещават и животворят човешките души и всичко наоколо. Затова и естественото място на съборния храм винаги е било в центъра на населеното място. А катедралният храм на една епархия е нейният централен храм – сърцето на цялата епархия и той трябва да бъде най-големият, най-благолепният. Ето такъв храм имаме днес - клирът и пасомите на епархийската ни църква, православните жители на областта – истинско украшение за престолния град на епархията и обиталище на Светия Дух. /.../ Тогава и само тогава, когато благодатта Божия се отобразява в душите ни и в нашия ежедневен живот, можем да се радваме, както на вътрешен благодатен мир и истинска духовна радост, каквато си благопожелахме, така и на благоденствие на нашия народ, процъфтяване на градовете и селата ни и на нашето Отечество. /.../ Господ...Ще ни помогне, въпреки трудностите и изпитанията, да напредваме в доброто към незалязващата Светлина, към Отца на светлините и Възкръсналия Христос." (Пълното слово: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=233610 ) В храма, както и много пъти след приключването на св. Литургия, митрополит Гавриил благодари на всички, които с труд и средства, с морална и духовна подкрепа, с молитва и искрено съпричастие са спомогнали за изграждането на величествения нов дом Божий.

Последваха множество приветствия към Ловчанския митрополит Гавриил и дарения за Ловчанската катедрала. От името на президента на Р България г-н Румен Радев бе подарена църковна утвар за богослужебните нужди на храма. От името на министър-председателя на Р България г-н Бойко Борисов бяха дарени богослужебни одежди. Кметът на Община Ловеч г-жа Корнелия Маринова дари икона на св. първовърховни апостоли Петър и Павел, които, според думите й, държат в ръцете си вярата, както и техните последователи носят в ръцете си благодатта и вярата, за да я предават на нас. Община Правец също поздрави Ловчанския митрополит Гавриил, като му благопожела силата на неговия дух да пребъдва, за да предава на следващите поколения православната вяра. Нижегородският и Арзамаски митрополит Георги подчерта в приветствието си, че ни обединява една вяра в нашия Господ и Спасител Иисус Христос и като символ на тази обща вяра той дари на Светейшия Български патриарх икона на св. Серафим Саровски, на митрополит Гавриил - епископска панагия, а на новата Ловчанска катедрала - монументална икона на Нижегородските светии с вградена частица от св. им мощи. Митрополит Гавриил подчерта в знак на благодарност, че първият дарен полилей за катедралата е от Нижегородската митрополия и именно по негов образец са търсени и закупени и следващите полилеи на храма. Великотърновският митрополит Григорий подари на Ловчанския митрополит Гавриил прекрасна картина на Царевец за спомен и с пожеланието църквите в България да се превръщат все повече от музеи - в храмове. Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), на която митрополит Гавриил е почетен член, подари на Ловчанския митрополит икона на св. братя Кирил и Методий, а епархийският архиерей им благодари като подчерта, че инженерите и Църквата строят заедно за България.

Тържествуващият храм с благословението на Ловчанския митрополит дари на всички присъстващи ценни брошури на актуални духовно-нравствени и вероизповедни теми, както и икони на св. равноапостолни Кирил и Методий за духовно назидание и свещен спомен от радостното освещаване на новата Ловчанска катедрала.

Прот. Михаил Ковачев раздаде нафората на народа и прие поздравленията и благопожеланията на стотиците вярващи, дошли от всички краища на България, които ликуваха заради завършеното свещено дело - продължение на делото на св. братя-първоучители, на св. княз Борис-Михаил Покръстител и на всички техни приемници, сред които се нареждат нашите нинездравстващи патриарх и архиереи, които вярно ни преподават истината и полагат грижи за съграждането на Христовата Църква.

Да се възрадваме и възвеселим, защото този ден Бог сътвори!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

~~~~~~~~~~~~~~~~~

За освещаването на новата Ловчанска катедрала можете да прочетете в:

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=233423 и да разгледате още снимки в

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=233630

Подробен фоторепортаж от първата св. Литургия в новоосветения храм можете да видите в http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=233647

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Архиерейската св. Литургия в новия Ловчански храмЛовчански митр. ГавриилОрден "Св. св. Кирил и Методий" - I ст. за Ловчански митр. ГавриилНовоосветената Ловчанска катедрала "Св. св. Кирил и Методий"
« предишна новинаследваща новина »