ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В ЛОВЕЧ БЕ ОСВЕТЕН НОВИЯТ КАТЕДРАЛЕН ХРАМ "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ"

30 април 2017 11:00, Ловчанска митрополия
Празнично украсената катедрала в Ловеч

Историческо събитие за Ловчанска епархия, за престолния град Ловеч и за цялата Българска православна църква!

Днес, 30 април 2017 г., 3 Неделя след Възкресение Христово - на св. жени-мироносици, по великата Божия милост в самия център на престолния за Ловчанска епархия град Ловеч бе осветен новият катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" - дългоочаквано въжделение на поколения вярваши християни, Божий дом за хваление Господне, за моление, просвещение, освещение и спасение на народа Божий!

В ранната априлска утрин величествената нова катедрала, изпълнена с възрадвани духовници, монашестващи, църковнослужители и миряни, посрещна за освещаването си Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил - домакин на светлото тържество и главен ръководител на свещения градеж, Преосвещените епископи Знеполски Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, и Белоградчишки Поликарп - викарий на Видинския митрополит, архим. Викентий Митев, архим. Йоан Страшников, йером. Михаил - игумен на Чекотинския манастир, свещ. Владимир Дойчев - директор на Синодално издателство, ставр. ик. Кънчо Кабадийски - председател на Ловчанския катедрален храм "Св. Троица", ставр. ик. Любомир Казашки - секретар на Ловчанска св. митрополия, множество духовници от Ловчанска епархия и други епархии на БПЦ.

След като прот. Михаил Ковачев - председател на ЦН на освещаваната днес катедрала "Св. св. Кирил и Методий" - отслужи утринята, ок. 8,00 ч. започна чинът на освещаването, който бе възглавен от правоправещия епархийски архиерей митрополит Гавриил. Той прочете коленопреклонните молитви, в които изпроси преизобилната Божия благодат, която да пребъдва върху светия престол и в Божия дом и да се преумножава в сърцата на тези, които с вяра ще се молят в него и ще участват в отслужваните тук св. тайнства и богослужения.

Освещаването премина при голяма тържественост и сърдечна молитвеност. Всички присъстващи изпитваха свещена радост от въздигането и освещаването на новата православна светиня в чест на просветителите на нашия народ и всеславянски първоучители св. братя Кирил и Методий. Докато в други части на Европа и света днес множество християнски храмове се закриват, продават или преотстъпват за алтернативно ползване (включително за ресторанти и дискотеки), в България се строят нови и нови православни храмове като крепости на православния български дух в прослава на Светата и Единосъщна Троица Отца и Сина и Св. Дух!

Според Ловчанския митрополит Гавриил новоосветеният катедрален храм в Ловеч е замислен да бъде "пример за православно строителство и иконопис, за дърворезба и пр. Надяваме се, че храмът ще донесе благословение за град Ловеч, епархията и страната. Има примери от православния свят, че като се построи храм, нещата наистина тръгват към по-добре, защото има специално Божие благословение. За да бъде бъдещето ни добро, трябва да се потрудим за него, а Божието благословение няма да закъснее."

С величествената си архитектура храмът напомня на ловчанлии за мечтата на техните прадеди, които още преди сто години копнеели в новата част на Ловеч да се съгради голяма църква, която да удовлетвори потребността им от пълноценен православен духовен живот и просвета. Днес техният копнеж е реализиран! Най-големият нов храм на България е завършен и осветен!

Катедралата "Св. св. Кирил и Методий" е едно от знаковите дела в живота и архиерейското служение на Ловчанския митрополит Гавриил, за което духовниците и миряните на Ловчанска епархия, както и целокупната ни Църква благодари Богу. Защото построяването и освещаването й са светъл знак за възкръсването на вярата и любовта ни към Бога и ближните, свято дело, увенчано с успех в радостта и победата на Христовото Възкресение!

~~~~~~~~~~~~~~~~

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ПОСТРОЯВАНЕТО НА КАТЕДРАЛАТА "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ" В ЛОВЕЧ

На границата между 20-ти и 21-ви век един духовен старец завършва своя беседа с нинездравстващия Ловчански митрополит Гавриил с думите: "Ти ще строиш храм!"

Подготовката за изграждането на новата катедрала на Ловеч под прякото ръководство на Ловчанския митрополит Гавриил започва след избора му за епархийски архиерей през 2001 г. и продължава с неуморните му усилия до настоящия момент. Катедралата "Св. св. Кирил и Методий" започва да се строи през 2005 г. с полагането на основен камък върху парцел от 3,5 декара на централния площад в гр. Ловеч. В непосредствена близост се намират сградите на областната управа и кметството. Самата катедрала заема 850 кв. м застроена площ и само в основния й строеж са вложени над 3 милиона лева. Новият храм на Ловеч представлява трикорабна базилика с три престола и е на две нива. Приземното ниво е посветено на празника Въведение Богородично, а горното ниво - на св. равноапостолни братя Кирил и Методий. Южният и северният престоли в горното ниво са посветени съответно на преп. Йоан Рилски Чудотворец и на св. Николай Мирликийски Чудотворец. 25-метровата катедрала има 4 купола - един централен, по един от северната и южната страна и един върху камбанарията. Храмът е построен за 12 години с помощта на много колективни и частни дарители. Архитект на идейния проект е йеросхимонах Роман от манастира „Св. Дух“ в Оропос, Гърция, чийто игумен е съвременният духовен старец схиархимандрит Тимотей Сакас. Работният архитектурен проект е дело на арх. Цветана Ковачева. Храмът впечатлява и със своето вътрешно благолепие - изящни полиелеи, изработени по поръчка в Украйна и Русия, удивителни стенописи, дело на известния български зограф Владимир Аврамов, дърворезбован иконостас - истинско произведение на изкуството, излязло изпод ръката на смолянски майстори, красива мраморна настилка. Апостолският ред на иконостаса е удължен: от южната страна - с икони на български светии като св. княз Борис-Михаил Покръстител, св. патриарх Евтимий Търновски, св. мчца Злата Мъгленска, а от северната страна - с икони на светители на Православната Църква. Храмът в долното си ниво е оборудван и с помещения, където ще бъдат разположени храмова библиотека, стая за неделно училище, кухня, стая за майки с деца и др.

От 2001 г. до 2017 г. това бе най-мащабният духовен и архитектурен проект на нашата Църква, който, за слава Божия и духовна полза на вярващите, бе успешно завършен!

Духовенство и епархиоти са благодарни на своя епархийски архиерей Ловчанския митрополит Гавриил за положените изключителни усилия, за да имат те в сърцето на престолния си град нов дом Божий. Хората споделят, че считат краткия период и успешното изграждане на катедралния храм в Ловеч за Божие чудо и Божия милост.

Спаси, Господи, люди Твоя!

~~~~~~~~~

Още подробности за историята на новата катедрала можете да прочетете в архивното ни интервю с Ловчанския митрополит Гавриил от 2009 г. тук:

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=10785

Още кадри вижте във фоторепортажа тук:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=233630!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Храмът по време на неговия строежЛовчански митр. Гавриил Икона на св. братя Кирил и МетодийЛовчански митр. ГавриилПредстоятелят на новия храм в Ловеч - прот. Михаил КовачевУтренята в новия катедрален храм в Ловеч - 30.04.2017 г.Прот. Михаил Ковачев възглави утренята Храмовият иконостасИконостасната икона на храмовия празник - 11 майГорното олтарно пространствоОсветеният храм "Св. св. Кирил и Методий" в ЛовечОсвещаването на храма отвънАрхим. Тимотей Сакас, о. Михаил и о. ЛюбомирМитр. Гавриил чете полагащите се евангелски четиваМитр. Гавриил чете полагащите се евангелски четиваСтавр. ик. Кънчо Кабадийски и прот. Михаил КовачевМитр. Гавриил освещава новата Ловчанска катедралаВодата за освещаването на новия храмОсвещаването на храма отвънОсвещаването на храма отвънОсвещаването на храма отвънЗнеполски еп. Арсений чете от св. ЕвангелиеЛовчански митр. Гавриил освещава новия храм в ЛовечЛовчански митр. Гавриил освещава новия храм в ЛовечОсвещаването на Ловчанската катедрала "Св. св. Кирил и Методий"Ловчански митр. Гавриил освещава новия храм в ЛовечВходът на новата Ловчанска катедралаКорабът на новата Ловчанска катедралаЦентралната олтарна трапеза на новия Ловчански храмСв. Йоан Рилски при южния престолСв. Николай Мирликийски Чудотворец при северния олтарДолното ниво на храмаИконостасът на параклиса "Въведение Богородично"Централния купол с Христос Вседържител
« предишна новинаследваща новина »