ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българско участие в храмовия празник на манастира „Св.Йоан Русин” в Румъния

28 май 2010 15:46, Русенска митрополия
Храмов празник на манастира "Св. Йоан Русин" в Гюргево

На 27 май Православната църква чества св. Йоан Русин, упокоил се в Господа през 1730 година. Неговите св. мощи се намират на о. Евбея, Гърция. С благословението на Русенския митрополит Неофит, архим. Емилиан и дякон Кирил Синев от Русенска епархия участваха в храмовия празник на единствения манастир в Румъния посветен на този светец от руски произход.

В празничното богослужение взеха участие Негово Преосвещенство епископ Амвросий Гюргевски в съслужение със седемдесет свещенослужители от две архиерейски наместничества на Гюргевска епископия – Гюргево и Херещ. Светата Литургия беше отслужена в летния параклис на манастира, издигнат в гора с вековни дървета. Твърде малък се оказа този параклис, за да побере всички общо 140 млади свещенослужители. Голяма част от тях се черкуваха, стоейки молитвено сред хубавата природа при манастира.

Песнопенията от св. Литургия изпълни формация за византийска музика „Евлогия”, съставена от млади богослови, която представи и своя първи диск с църковни песнопения.

Проповед за св. Йоан Русин произнесе патриаршеският съветник ставр. ик. д-р Кристиян Попа. Негово Високоблагоговейнство разказа на многобройните поклонници на св. обител житието на св. Йоан Русин и множество чудеса, извършени над прибягващите към него с искрена молитва.

След края на св. Литургия епископ Амвросий отечески се обърна към боголюбивите поклонници, използвайки много тропари от църковната химнология, които цитираше дословно. Епископът гордо заяви, че ученичка от неговата епархия е спечелила първо място на националната църковна олимпиада „Как разбирам Символа на вярата”, понеже тази година е посветена от Румънската патриаршия на Никео-Цариградския символ на вярата, който произнасяме на всяка св. Литургия.

Игуменът на св. обител архим. Макарий Шотърка раздаде почетни дипломи „Св. Йоан Русин” на всички дарители и благоукрасители на тази света обител, между които представители на местната и областната администрация, както и посланичката на Република Молдова в Румъния.

По време на братската агапа след богослужението младият ставр. ик. Едмонд Николае Попа, съветник в отдел „Социални дейности” на Гюргевска епископия, сподели за своята богата социална дейност, включваща дом за сираци и майки пострадали от домашно насилие. Този дом се обгрижва от неговата енория в с. Летка Ноуа.

Останахме с много добри впечатления от тази богата духовно-социална дейност на нашите събратя от съседната ни Гюргевска епископия. Видяхме на място една изключително активна епископия, съставена от млади и амбициозни свещеници, които поставят грижата за духовното състояние на вярващите на първо място.

В Гюргево Църквата си сътрудничи много добре с държавните институции. Учениците изучават от малки конфесионално веднъж седмично предмета „Религия” в училище. След напускане на учебната скамейка те са религиозно грамотни, правилно ориентирани в живота и с изградена стройна ценностна система. Преподаването на „Религия” в училище включва не само определено количество информация за усвояване, но и съответното адекватно поведение на отговорни вярващи православни християни в обществото.

Благодарим на Всеблагия Бог и на св. Йоан Русин за това преизпълнено с духовна радост тържество!

Кратка справка за манастира:

Манастирът „Св. Йоан Русин” се намира на 1 км. от с. Слобозия, обл. Гюргево. Той е основан през месец октомври 2008 г. на мястото на бивша казарма, принадлежала на Министерството на вътрешните работи на Румъния. Бидейки войник, св. Йоан Русин си е избрал една бивша казарма, пребивавайки по този начин сред Христовите войни, които са монасите. Това е осмият по ред новооснован манастир от епископ Амвросий през времето на неговото тригодишно възглавяване на Гюргевската епископия. В манастирския храм, бивш военен бункер, са изложени за поклонение голям брой св. мощи, между които ще споменем тези на св. Нектарий Егински, св. Йоан Русин, св. Йоан Златоуст и др.

Текст и снимки: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Храмов празник на манастира "Св. Йоан Русин" в ГюргевоХрамов празник на манастира "Св. Йоан Русин" в ГюргевоХрамов празник на манастира "Св. Йоан Русин" в ГюргевоХрамов празник на манастира "Св. Йоан Русин" в ГюргевоХрамов празник на манастира "Св. Йоан Русин" в ГюргевоХрамов празник на манастира "Св. Йоан Русин" в ГюргевоХрамов празник на манастира "Св. Йоан Русин" в ГюргевоМалкият Йоанчо каза Символа на вяратаХрамов празник на манастира "Св. Йоан Русин" в ГюргевоХрамов празник на манастира "Св. Йоан Русин" в ГюргевоС Тялото Христово в ръцеПричастяване с Кръвта ХристоваЕпископ Амвросий ГюргевскиБалдахинът със светите мощиХрамов празник на манастира "Св. Йоан Русин" в ГюргевоПроповедВръчване на почетните дипломи на дарителитеЕпископ Амвросий с патриаршеския съветник о. Кристиян
« предишна новинаследваща новина »