ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Интервю с Ловчанския митрополит Гавриил за новопостроения катедрален храм в гр. Ловеч

29 април 2017 12:10, Ловчанска митрополия
Ловчански митрополит Гавриил

- Ваше Високопреосвещенство, тази неделя в Ловеч ще се състои голямо духовно тържество, ще присъства патриарх Неофит заедно с митрополитите от Св. Синод. Поводът е освещаването на новата катедрала в града. Разкажете ни първо за строежа на катедралата. Кога се появява и тръгва всъщност идеята за построяване на катедрала в Ловеч?

- Идея за построяването на катедрала в Ловеч има от началото на миналия век. Тогава христолюбивото гражданство и духовенство са се опитали да започнат такъв процес за подготовка и строителство. Имаме протокол от епархийски съвет, в който се отпускат 50000 лв. за начало на това дело, но явно тогава не е имало Божия благословение да се построи този храм и по неизвестни за нас причини общината не е предоставила място в центъра на града, защото катедрален храм трябва да се прави на достойно, централно място. След това войни, други проблеми забравя се. После пък идва 9-ти септември, а след тази дата не е било възможно някъде в България да се прави катедрален храм, някъде са строени църкви, но те не са били катедрални храмове. Около деведесетте години идеята за катедралния храм в Ловеч се събужда в гражданите. Въпросът се обсъжда, както и къде да бъде построен храмът.

Когато станах митрополит на Ловчанска епархия, въпросът беше решен окончателно и ние закупихме 3.5 дек. в центъра на града. Тогава започнахме и подготовка за самото строителство. Закупуването на мястото беше 2001 г., а полагането на основния камък бе 2005 г. и така вече единадесет години и половина строим, а сега в неделя се надяваме ще направим тържественото освещаване.

Архитектът на храма е йеросхимонах Роман, който е от манастира "Св. Дух”, Гърция, където игумен е един съвременен духовен старец схиархимандрит Тимотей. Те доста са помогнали и със съвети и с подкрепа – най-вече духовна в моменти на трудности. В началото хората не ни вярваха, че такъв грандиозен строеж ще можем да го доведем до край. Сега много хора ми казват, че се изненадват как за не много време храмът е построен, тъй като катедралните църкви се строят обикновенно дълго време – десетилетия. Архитектурата на храма е много хубава, тъй като и йеросхим. Роман е много талантлив, той е и много добър иконописец, изключително красиво рисува икони и стенописи във византийски стил. Той е проектирал и други църкви по света, не само в Гърция и стилът му е традиционен за православното храмово строителство.

През тези години Господ ни прати дарители, спомоществуватели, хора които ни помагаха и ние градихме този храм. Наистина много хора откликнаха, колкото повече храмът растеше, толкова повече се увеличаваха дарителите, защото виждаха явно, че нещата са сериозни. Трябва да кажа, че в момента църквата е изключително красива, просто сме намерили едни много талантливи иконописци, които изографисаха част от стените и иконите на иконостаса, който пък е ръчно дърворезбован. Дърворезбарите са изключително добри майстори от Смолян, които ръчно са изработили иконостаса. Подът на храма също е много хубав, той е дарение – мрамор с хубави фигури, красив. Полилеите са изящни, те са ни подарък от Русия и Украйна и са специално направени по поръчка. Вижда се краят на труда ни. Искахме да направим нещо, което да бъде пример за православно строителство и иконопис, за дърворезба и пр. Надяваме се, че храмът ще донесе благословение за град Ловеч, епархията и страната. Има примери от православния свят, че като се построи храм, нещата наистина тръгват към по-добре, защото има специално Божия благословение. За да бъде бъдещето ни добро, трябва да се потрудим за него, а Божието благословение няма да закъснее. Слава Богу за всичко.

- Да, слава Богу наистина. Храмът има и приземен етаж, което пък е доста интересно за такъв вид храмове. По-редки са храмовете, които имат приземен етаж. Интересното пък при новата катедрала е, че в нейният приземен етаж има друг храм.

- Да, наистина има друг храм. В началото аз си мислех дали да правим там храм. Това естествено затрудни и оскъпи работата, но пък си казах, че това ще бъде един път завинаги. Ще ни бъде трудно, но после остава завинаги. За нас е добре и от друга страна, защото долният храм, освен че го използваме за богослужения, но в него провеждаме и конференции, църковни тържества, богословски лекции. Той е посветен на празника „Въведение Богородично”, празникът на християнската младеж и православното християнско семейство. В долния храм имаме баптистериум за кръщаване на възрастни. Предвидено е да има библиотека с православни книги, неделно училище.

- Как жителите на Ловеч приемат тези нови инициативи?

- Много положително, защото те раждат една надежда за бъдещето. Построим ли хубав храм, ще имаме и добро бъдеще. Хората с нетърпение очакват освещаването. Една служителка наскоро ми каза, кръстейки се, дано скоро да бъде осветен храмът, та да тръгне и на Ловеч.

- Защо храмът ще носи името на светите братя Кирил и Методий? Защо избрахте точно тях?

- Още преди идването на комунизма празникът на града е бил денят на светите братя Кирил и Методий. След 9-ти септември това се премахва и 90-те години се връща този празник на града отново. Първоначалната идея е била да се строи храм именно на светите братя.

- Преди време Ловчанска епархия се украси с нови светии – Новоселските мъченици. Предвидили ли сте построяване на храм и в тяхна чест?

- В момента в Априлци един заможен човек пожела да направи параклис, посветен на св. Новоселски мъченици. В бъдеще, когато имаме такава възможност, ще бъде построен и храм на името на светите Новоселски мъченици.

С митрополит Гавриил разговаря Ангел Карадаков.

 

 

« предишна новинаследваща новина »