ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО НА ЛОВЧАНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ ПРИ ОСВЕЩАВАНЕТО НА КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ" В ЛОВЕЧ

30 април 2017 12:55, Ловчанска митрополия
СЛОВО НА ЛОВЧАНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ ПРИ ОСВЕЩАВАНЕТО НА КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ" В ЛОВЕЧ

+ Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Ваше Величество,

Уважаеми г-н Бойко Борисов,

Уважаема г-жо Маргарита Вучева, представител на Президента на България,

Уважаеми народни представители от област Ловеч,

Уважаеми г-жо Кмет на гр. Ловеч и г-жо Областен управител на област Ловеч,

Досточтими отци,

Скъпи в Господа братя и сестри!

„Сей день, его же сотвори Господь, возрадуемся и возвеселимся в онь!”

Така възглася светата Църква, като празнувайки тържеството на Христовото Възкресение, ни призовава да се възрадваме и възвеселим. Към такава радост ви призоваваме и днес, в Неделя на светите Мироносици, когато се изпълни това наше отдавнашно заветно желание – по милост Божия се въздигна този благолепен храм Божий, посветен на светите братя Кирил и Методий, който заедно с Вас, Ваше Светейшество, и Високопреосвещени и Преосвещени братя архиереи осветихме.

Да се възрадваме и се възвеселим, братя и сестри, жители на гр. Ловеч и тази богохранима епархия, скъпи гости, защото от днес и занапред ще имаме това свято място, където ще принасяме безкръвна жертва Богу, място за нашето освещение и съборна молитва към Небесния ни Отец! Да се възрадваме, защото под купола на този храм хора от всяка възраст, звание и положение ще могат да се молят Богу, да Му споделят своите нужди и притеснения, в дни на изпитания да просят Неговата благодатна помощ и подкрепа, и да намират утешение, понеже писано е: "домът Ми дом за молитва ще се нарече" (Мат. 21:13) и „Дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя” (Мат. 11:28)! Да се възрадваме, защото тук ще можем да възнасяме слава и да благодарим Богу за Неговите щедри благодеяния!

Това е действително знаменателно събитие и велик ден, повод за радост и благодарение!

Храмът Божий е небе на земята, престол Божий и земно жилище на Небесния Цар. Храмът е сърцето на едно селище, от което струят живителните сили на благодатта Божия, които освещават и животворят човешките души и всичко наоколо. Затова и естественото място на съборния храм винаги е било в центъра на населеното място. А катедралният храм на една епархия е нейният централен храм – сърцето на цялата епархия и той трябва да бъде най-големият, най-благолепният. Ето такъв храм имаме днес - клирът и пасомите на епархийската ни църква, православните жители на областта – истинско украшение за престолния град на епархията и обиталище на Светия Дух.

Построяването на такъв свят храм е мечта още на Ловчанските митрополити от началото на миналия век, но по редица причини и неблагоприятни обстоятелства градежът не се е осъществил до днес. Честити сме, че именно ние ставаме свидетели и участници в освещаването му, че на нас Бог възложи послушанието да съградим този Дом Божий. Казано е в Свещеното Писание: „Ако Господ не съзида къщата, напразно ще се трудят строителите й; ако Господ не опази града, напразно ще бди стражата” (Пс. 126:1) и ние вярваме, че като възлага послушание, Бог дава и сили и възможности да го изпълним, праща помощници, съработници, хора с блага воля и щедри сърца, чули призива да се съгради Божий храм, и при всички обстоятелства, дори ако нещо препятства делото, Бог ни съдейства и помага да преодоляваме пречките и успеем в доброто начинание.

Господ ни призовава: „Събирайте си съкровища на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат" (Мат. 6:20). Нашият живот тук е временен и трябва да мислим и за вечността, а изграждането на Божи храм е един от най-добрите начини да се вложат средства, труд и усилия, които никой никога няма да може да отнеме. В този храм на всяка служба и ектения ще се споменават за вечни времена неговите дарители и благоукрасители, всички, които допринесоха за въздигането му. Това е голямо духовно благо.

Храмът сме посветили на равноапостолните братя Кирил и Методий. Обикновено празникът на катедралния храм е и празник на града. При нас, в Ловеч, стана обратно – първо беше определен денят на светите братя - 11 май - за официален празник на града, а после изградихме храм, посветен на небесните покровители на града. Но ние вярваме, че нищо не става случайно.

Светите братя във времето на мисията си в Моравия осъзнават, че славяните трябва да слушат благовестието на своя роден език, създават славянската азбука и превеждат на славянски език словото Божие. Именно защото нашите предци са чули вестта за Христос и Неговото учение на родния си език, евангелските истини са проникнали така дълбоко в душата на нашия народ. Истини, които коренно променят живота, светогледа и нравствените закони на славяните и на всички народи, до които достига Христовото благовестие, изменят лицето на човешката цивилизация. Ако ние имаме нещо ценно и добро в нашите човешки взаимоотношения, култура, традиции, то произлиза от тук, от евангелските истини, които се откриват за нас чрез проповедта на светите равноапостолни Кирил и Методий и техните следовници.

И днес, когато тържествено осветихме храма в чест на светите братя, нека да си пожелаем да бъдем верни на тези евангелски завети и заповеди! Да се стараем да живеем така, че да бъдем достойни наследници на своите велики предци и усърдни подражатели на угодниците Божии – светиите! Тогава и само тогава, когато благодатта Божия се отобразява в душите ни и в нашия ежедневен живот, можем да се радваме, както на вътрешен благодатен мир и истинска духовна радост, каквато си благопожелахме, така и на благоденствие на нашия народ, процъфтяване на градовете и селата ни и на нашето Отечество.

Вярваме, че по молитвите на Пресвета Владичица Богородица, в чест на която е осветен храмът в криптата, по молитвите на светите равноапостолни Кирил и Методий, както и по молитвите на свети Николай Мирликийски Чудотворец и на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, на които двама светци са посветени двата странични престола, по молитвите на светите жени-мироносици, на свети апостол Яков Зеведеев и на свети Донат, епископ Еврийски, чиято памет честваме днес и на всички светии Господ ще приклони Своята милост и щедрост към този град, към богохранимата Ловчанска епархия и към целия български народ. Ще ни помогне, въпреки трудностите и изпитанията, да напредваме в доброто към незалязващата Светлина, към Отца на светлините и Възкръсналия Христос.

Христос воскресе!

 

 

« предишна новинаследваща новина »