ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Синодалният параклис отпразнува своя храмов празник

02 май 2017 11:24, Българска Патриаршия
Синодалният параклис отпразнува своя храмов празник

По традиция на 2 май храмов празник има Синодалният параклис посветен на светия благоверен цар Борис-Михаил. По повод празника с благословението на Св. Синод на БПЦ-БП, светата служба бе възглавена от свещеник Добрин Христов, а на службата присъстваха синодалните служители и миряни от столицата.

На храмовия си празник Синодалният параклис е отворен за всички, които желаят да съучастват на службата. В края на богослужението отец Добрин се обърна с кратко слово, като подчерта важното дело на светия благоверен цар. Той разказа и за продължението на делото му, направено от св. Климент Охридски.

Историята на Синодалния параклис започва заедно с историята на самата Синодална палата. На 20 юни 1904 г., неделя в 11 часа преди обяд председателствуващият Св. Синод Варненско-Преславски митрополит Симеон, извършил върху мястото определения за синодален параклис водосвет, в съслужение с архимандрит Йосиф, протосингел на Софийската митрополия, и чредното катедрално и от храма "Св. София" духовенство, и в присъствието на синодалните архиереи Врачански Константин, Софийски Партений и Търновски Антим, и бившия Скопски митрополит Максим, управляващ Ловчанска епархия, и бившия Неврокопски митрополит Григорий.

След водосвета, секретарят на Св. Синод Ст. Костов прочел специален акт, в който след изброяване на присъстващите официални лица се казвало: "... положи се основен камък за помещение на Св. Синод на Българската църква тук, в столицата София". След прочитането му, актът бил подписан от изброените архиереи и държавници и положен в основния камък. Митрополит Симеон чукнал с чук кръстообразно върху камъка, като произнесъл: "Во имя Отца и Сина и Святаго Духа, Амин!" Също чукнали върху основния камък министър-председателят, министърът на МОСПС Д. К. Попов и столичният кмет, като произнесли "благопожелания за Отечеството и Църквата ни". Накрая митрополит Симеон благодарил от страна на Св. Синод на княз Фердинанд, чрез присъстващите му представители, за топлите грижи към Църквата ни; благодарил също така и на министър-председателя и на министъра на МОСПС за средствата, отпуснати за построяването на Синодалната палата и изобщо за грижите им към Българската църква; благодарил и на столичния кмет за отпуснатото място за палатата.

Оттогава, та до днес в Синодалния параклис са се случили най-важните и значими църковни събития от живота на светата ни Църква. Всички те - патриаршески избори, избори за митрополити, опела на архиереи, както и други важни събития, като посрещане на чудотворни икони или пък на предстоятели от другите Поместни православни църкви са се случвали именно в Синодалния параклис.

Интерес представлява и фактът, че не един светец от миналия двадесети век е стъпвал в Синодалната палата и прилежащия към нея параклис.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Синодалният параклис отпразнува своя храмов празникСинодалният параклис отпразнува своя храмов празникСинодалният параклис отпразнува своя храмов празникСинодалният параклис отпразнува своя храмов празникСинодалният параклис отпразнува своя храмов празникСинодалният параклис отпразнува своя храмов празникСинодалният параклис отпразнува своя храмов празник
« предишна новинаследваща новина »