ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-Михаил в град Варна

03 май 2017 10:08, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-Михаил

На 02 май 2017 г., когато честваме паметта на светия благоверен цар Борис-Михаил Покръстител, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в храм "Св. цар Борис" - квартал "Аспарухово", гр. Варна.

В съслужение с архиерея бе храмовото братство, духовници от Варна и дякон Любомир Георгиев – секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия.

Храмът бе изпълнен с миряни от енорията и града. Сред официалните лица, които взеха участие в богослужението, бяха г-жа Калина Белмезова - кмет на район "Аспарухово" и общински съветници.

Преди началото на Литургията, енорията придоби двама нови четци и певци. Тодор и Божидар бяха постригани лично от Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан.

Тази година се навършват 1110 години от Успението на свети цар Борис и 1165 години от възцаряването му. В своята проповед митрополит Йоан каза, че той има три огромни заслуги. На първо място, че е направил възможното нашият народ да стане християнски. На второ място, че е дал възможност на светите Седмочисленици да извършат своята мисия - да преведат Свещеното Писание и богослужебните книги на старобългарски език. Неслучайно в думите на свети апостол Павел, които чухме в апостолското четиво за деня, се казва: "но в църква предпочитам да кажа пет думи разбрани, за да поуча и други, отколкото хиляди думи на език непознат" (1 Кор. 14:19), "защото, ако се моля на непознат език, духът ми се моли, умът ми обаче остава безплоден" (1 Кор. 14:14). Следователно ролята на свети цар Борис е уникална в това отношение и разбира се, не на последно място, благодарение на неговите усилия, нашият род се обединява в духовно отношение и придобива държавнически дух, който се изразява и чрез създаването на нашата родна Българска православна църква, древна Патриаршия.

Митрополит Йоан благопожела на всички да бъдат добри българи, да бъдат човечни, да носят своята човечност, но да не забравят, че тя е дело именно на Богочовека Христос, да се опитат да Го познаят, да се срещнат с Него, да изучат словото Му, да изучат Неговото послание към света. По този начин те ще бъдат няколко стъпки напред в своето духовно развитие, в своето нормално човешко отношение, защото виждаме днес колко много злоба, колко много завист, колко много агресия съществува.

След архиерейската света Литургия пред храма бяха извършени водосвет и благодарствен молебен. По традиция бе подготвена празнична програма.

Снимки: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

 

 

Снимки

Празнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-МихаилПразнично отбелязване на 1110-годишнината от Успението на свети цар Борис-Михаил
« предишна новинаследваща новина »